Víg a szívem belseje,
Itt a fecskék
S verebecskék,
S feltámadtak a legyek.
Az idők örök folyóján,
Ah, e szagos, bús folyókán
Lefolyt, tudja-e kegyed?
Egy újabb házbérnegyed."
(Tóth Árpád: Május elseje)
Ha május elsején a lelkünket nem is, de az ebédlőasztalunkat ünneplőbe öltöztethetjük. A hosszú hétvége és a pihenőnap remek alkalom arra, hogy elővegyük a legszebb tányért, a legszebb poharat, s a tányérba a legfinomabb falatok kerüljenek. A sült tarja a gombamártással egyszerűen, s viszonylag gyorsan elkészíthető, igazi ünnepi ebéd. Készíthetünk mellé zsemlegombócot, de burgonyagombóccal vagy nokedlivel is kiváló.
Először a tarját tesszük be a sütőbe. Néhány hagymát karikára vágunk, s a tepsi aljára fektetjük. A tarjaszeleteket ezután sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd a tepsibe helyezzük.
A gombamártáshoz kb. 20 dkg gombát apróra vágunk, s kevés olajon megpirítunk. Néhány karika kolbászt is adhatunk hozzá, így kellemes, pikáns íze lesz. Amikor a hús kisült, hozzáadjuk a hús alatt lévő szaftot és hagymát is, s ízlés szerinti mennyiségű tejszínnel összeturmixoljuk. Annyi tejszínt adunk hozzá, hogy a mártás sűrűsége megfelelő legyen.
Köretként zsemlegombócot készítünk. A gombócokhoz néhány zsemlét kockára vágunk, s forró serpenyőben kissé megpirítjuk. Ezután két egész tojással, egy-kéz tört főtt krumplival, kiskanál sóval, liszttel és vízzel elkészítjük a masszát. Annyi lisztet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta lágy, de könnyen formázható legyen. Gombócokat készítünk, majd lobogó sós vízben kifőzzük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése