Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. május 6., vasárnap

Mákos tekercs

"Töröm-töröm a mákot,
Sütök vele kalácsot.
Ica tolla-motolla,
Neked adom Katóka."


Óvodás koromban sosem értettem, miért törik a mákot, hisz azt mindenki tudja, hogy darálni kell. Darálni én is imádtam. Persze ez kimerült abban, hogy nyomhattam a darálón a piros gombot. Akkoriban még az ABC-ben voltak nagy mák és kávédarálók (milyen fura, hogy nem árultak darált mákot), ahol a vásárlók sokszor sorban álltak, s egymás után tolták le a megvásárolt cuccot. Mindig mennyei kávéillat volt! Persze külön daráló volt a máknak és a kávénak. Nekünk volt otthon darálónk, így sosem használtuk a "nagy darálót" az ABC-ben. Persze mindig szerettem volna kipróbálni, s rimánkodtam anyukámnak, hogy "lécciléci ottdaráljunk". Persze ő ezt minden alkalommal megvétózta, s én nem értettem miért:) Sajnos azóta már nincs daráló az ABC-ben, pedig ha lenne...én egyszer kipróbálnám...:)
A mákos tekercs tésztája egy egyszerű kelt tészta. 30 dkg liszt, 2 tojássárga, 10 dkg puha vaj, 5 dkg cukor, csipet só, kb. 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, legvégül az élesztőt, s annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, s meleg helyen duplájára kelesztjük. 
A töltelékhez kb. 15 dkg mákot némi cukorral megdarálunk. Ízlés szerint édesítjük, én a darálás közben egy kanál mákhoz két kanál cukrot adok. A két tojás fehérjét kemény habbá verjük, s a mákhoz keverjük.
A tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, s formába helyezzük. Tehetjük egy sima tepsire is vagy belehajthatjuk egy kuglófsütőbe. Ezután még egy fél órát pihentetjük, majd tetejét olvasztott vajjal kenjük meg, s kb. 180 C-os sütőben készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések: