Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. május 13., vasárnap

Palacsinta gesztenyelisztből

A gesztenyeliszt nem újdonság, eddig azonban én is keveset tudtam róla. Pedig a gesztenye termesztésének és használatának  nagy hagyománya van Magyarországon. A szelídgesztenye (Castanea sativa) őshonos a Kárpát-medencében. Fogyasztása Mátyás király idején jött divatba, hiszen a királyné, Beatrix, szerette az Olaszországban is kedvelt csemegét. A Mecsekben, Somogyban, Zalában, Vas, Sopron m.-ben, Pozsony, Nyitra környékén, a Börzsöny hegységben, Nógrád É-i részén, Nagybánya vidékén, Biharban, Hunyadban jelentős szelídgesztenye erdők voltak. A gabonatermesztésre alkalmatlan vidékeken a gesztenyéből lisztet őröltek, s ebből sütötték a kenyeret.
Ma már legtöbbször csak a gesztenyepürét vagy a sült gesztenyét fogyasztjuk, pedig érdemes a lisztet is kipróbálni. Ha kenyeret nem is sütünk, de különböző édességeket készíthetünk belőle. Állaga a búzaliszthez hasonló. Színe világosbarna, így az ételek színe is  sötétebb lesz a megszokottnál. A palacsintához most rendhagyó módon Xukrot (nyírfacukrot) használtam, mely a répacukor kiváló helyettesítője.
A gesztenyelisztből remek palacsintát készíthetünk. A tészta hagyományos módon készül, csak búzaliszt helyett gesztenyelisztet használunk. Egy tálba 2 egész tojást felütünk, hozzáadunk 2 evőkanál Xukrot, csipet sót, s kevés tejet, s némi Nature Cookta gesztenyelisztet, majd simára keverjük. Ezután folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet és a tejet, mindig csak keveset, hogy könnyedén csomómentesre tudjuk keverni. A liszt és a tej arányát úgy szabályozzuk, hogy megfelelő sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. A palacsintasütőt olajjal vékonyan megkenjük, majd szokásos módon palacsintákat sütünk. 20 dkg lisztből kb. 15 db palacsinta lesz, persze attól függően, hogy mekkora a palacsintasütőnk és milyen vastag palacsintákat készítünk. 
A palacsintákat ízlés szerint megtöltjük, s tálalás előtt megszórjuk egy kevés porXukorral.
A gesztenyelisztből készült palacsinta egyszerűen és gyorsan elkészíthető, igazi különlegesség. Mindenképp érdemes kipróbálni.

A Nature Cookta gesztenyelisztet és a Xukrot, most 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg a  http://www.biobolt.e-tar.hu/ oldalon, a gob12 kuponkód használatával. 




Nincsenek megjegyzések: