Egyes tészták csak sós töltelékkel készíthetők, mások csak édessel. Kutatásunk során arra keressük a választ, hogy a köményes kifli tésztája édes töltelékkel fogyasztható-e.
Kísérletünk elvégzésére a konyhában került sor, közvetlenül a vasárnapi ebéd elfogyasztása előtt. Mivel a tésztához szükséges olaj nem volt elérhető kísérlet időpontjában (a bolt már bezárt), ezért 25 dkg olvasztott margarinnal helyettesítettük. A tésztához 70 dkg lisztet, 2 egész tojást, 1,5 dl kefirt, 25 dkg olvasztott margarint valamint 5 dkg élesztőt összedolgoztunk. Az élesztőt most kivételesen nem kellet megfuttatni, csak elmorzsoltuk a lisztben. A tésztát 4 részre osztottuk, s néhány milliméter vastagságú, kb 20 cm átmérőjű köröket nyújtottunk belőle. Felszínüket megkentük almalekvárral, megszórtuk rumban áztatott mazsolával, s cikkekre vágtuk. A cikkekből kifliket tekertünk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 170 C-os sütőben 20-25 perc alatt készültek el.
A kóstolás során megállapítottuk, hogy a tészta almás mazsolás töltelékkel való elkészítésre kiválóan alkalmas. Ahhoz, hogy megállapítsuk, a tészta más édes töltelékkel fogyasztható-e, további kísérletekre van szükség. Ehhez várjuk önkéntes, kísérletező kedvű háziasszonyok jelentkezését:):):)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése