Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. február 15., szerda

"Fanta" szelet

Ez a süti akkor volt divat amikor a magasított talpú cipő és a művelúr kabát. (Lehet, hogy a kabát kicsit később volt...) Szóval, amikor még iskolás voltam, úgy 15-20 éve, akkor forgott ez a recept közkézen, ezt sütötte boldog-boldogtalan. Persze akkor még nem a neten kerestük a recepteket, mert azt sem tudtuk mi az az internet. Szerintem számító gépet is csak messziről láttunk (én legalábbis biztosan). A kézzel írt recept még ma is megvan, valaki gyöngybetűkkel rótta le az utókornak az instrukciókat. Úgy rémlik, mintha csináltuk volna lila fantával is, valószínű ribizlis lehetett...Akkoriban nagyon szerettem ezt a sütit. Most, hogy ismét elkészítettük, kicsit csalódtam, de már tudom is hogyan fogom legközelebb feljavítani:)
Az eredeti recept tehát a következő: 
A tésztához 6 tojásra, 6 evőkanál cukorra, 4 evőkanál lisztre, egy csomag sütőporra, 2 evőkanál kakaóporra valamint 1 dl étolajra van szükség. Első lépésben a tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és az olajjal. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a liszt kakaó sütőpor keverékkel felváltva, óvatosan a tojássárgás elegyhez keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd közepes lángon, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztára először egy túrókrém kerül majd, melyet  fantás pudinggal borítunk. A túrókrémhez 25 dkg túrót, 25 dkg porcukorral és 25 dkg margarinnal habosra keverünk, majd a már kihűlt tésztára simítjuk. A fantás-narancsos krémhez 2 vaníliás pudingporra, 2 evőkanál cukorra és 7 dl fantára lesz szükség. A pudingot ugyanúgy készítjük, mint máskor, csak tej helyett fantát használunk. A sütit megkoronázzuk a narancsos pudinggal, majd néhány órát hűtőszekrényben pihentetjük. Ha a puding megkötött már szépen szeletelhető. 


Mivel a fantát illetve egyéb lónyálakat egyébként nem szeretjük, a maradékot most is kínnal, keservvel, zokogva ittuk meg (tekintettel arra, hogy ez gyakorlatilag víz, cukor és aroma és ezért pénzt adtunk), így arra gondoltam legközelebb vízzel és igazi gyümölcslével készítem majd a pudingot. A túrókrémhez pedig margarin helyett mascarponét használok, s gyümölcsdarabokat is keverek hozzá. A receptíró mentségére szóljon, hogy 15 éve még biztosan nem lehetett faluhelyen mascarponét kapni. Azt se tudtuk mi az:)



Nincsenek megjegyzések: