Nemrég új gyűjtőoldal készült a gasztroblogoknak. Látogassatok el ti is az oldalra, s tervezzétek a Húsvéti menüt!
A héten meg kell venni a sonkát is. A sonkafőzés titkairól pedig Magyar Elektől tudhatjuk meg a legtöbbet:
" Már jóval előbb megérkezik a kamrába, s onnan nagyszonbat reggelén kerül a konyhába, hogy különösen kellemes illathullámokat ársztva puhára főjön. A hatalmas fazékban, amely szigorú házirend szerint csakis a sonkafőzés nemes céljait szolgálja, jó egynéhány tojás is fő vele. Ezeknek tudniillik igen jót tesz, ha magukba szívnak valamit a füstölt hús kívánatos ízéből. A sonkát födő alatt, szép lassan, halk bugyborékolással addig kell főzni, mínem kiálló csontján fordítani tudunk egyet, s a bőrét villával könnyűszerrel beszakíthatjuk. A főzés művelete ekkor abbamarad, a fazeket levesszük a tűzhelyről, a sonkát azonban csak akkor emeljük ki belőle, amikor már levével együtt teljesen kihűlt. (Ez az előírás különösen fontos, mert nagyon előnyösen befolyásolja a sonka jóságát!)
(Magyar Elek: Az ínyenmester szakácskönyve)
A sonka mellé pedig süssünk egy szép húsvéti kalácsot! Kellemes Húsvétot, sok pirostojást és locsolót kívánok!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése