Sosem álmodtam még dióval. Engem mindig csak a rémálmok üldöznek...Pedig dióval álmodni az álomfejtő szótár szerint jót jelent. "Dióval álmodni: Bölcsesség, kreativitás. dióbél: megoldasz, létrehozol valamit. aranydió: szerencse, csoda."
Dióról csak ábrándozni szoktam. Isteni, könnyed, formás diós süteményekről. Kevés rummal, tejszínhabbal. Ezt az álmom, ma sikerült megvalósítani.
A sütemény tésztájához 6 tojásra, 6 evőkanál porcukorra, 6 evőkanál lisztre, 10 evőkanál darált dióra és egy csomag sütőporra (liszthez keverve) van szükség. A tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, majd a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a lisztel, dióval felváltva apránként, óvatosan a tojássárgához keverjük. Egy formát sütőpapírral bélelünk, majd a tésztát egyenletesen elsimítva kb. 180 C-os sütőben készre sütjük. Szépen fel fog jönni, tűpróbával (vékony pengéjű késsel) ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Miután kisült, lehámozzuk róla a papírt és hagyjuk kihűlni.
A krémhez 1,5 dl tejszínt, 30 dkg mascarponét, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, 4 db babapiskótát és kevés rumot használunk. A piskótákat apró darabokra törjük, s rumba áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukorral simára kevert mascarponet és a rumos piskótát. A masszát elsimítjuk a diós alapon, s tetejét kevés darált dióval hintjük meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése