A húsvét nem múlhat el sonka, tojás, torma, foszlós kalács, egy vagon sütemény, bárgyúan mosolygó csokinyulak és persze a locsolók nélkül. Ezek közül a legnagyobb kihívást minden évben a foszlós kalács okozza, hisz ezt egy fokkal nehezebb elkészíteni mint a zserbót vagy az almás pitét, s a sonka- tojás-kalács trió kiemelt szerepére való tekintettel talán nagyobb figyelem irányul rá. Ez azonban ne vegye el a kedvünket és ne buzdítson minket arra, hogy boltban vegyük meg a húsvéti kalácsot. Éhes locsoló mindent megeszik...Ha pedig kalács alakja nem tökéletes, azt a locsolás előtt, közben és után elfogyasztott itókák hatása alatt már senki nem fogja észrevenni. A tészta egy egyszerű kelt tészta, az pedig, hogy milyen szép lesz azon múlik, hogyan fonjuk össze.
Egy közepes nagyságú kalácshoz 1/2 kg lisztre, 3 tojássárgájára, 7dkg cukorra, csipet sóra, 20 dkg margarinra vagy vajra, 2,5 dkg élesztőre és kb. 1,5 dl tejre van szükség. Ha szeretjük tehetünk bele mazsolát vagy más apróra vágott aszalt gyümölcsöt is. Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Lágy kalácstésztát készítünk melyet alaposan kidolgozunk, majd langyos helyen triplájára kelesztünk.
Ha még nem vagyunk benne biztosak, hogyan fogjuk összefonni a tésztát, ötleteket merítünk az internetről. Nem is gondolnánk milyen sok videót találunk, mely bemutatja hogyan készíthetünk négyes, ötös vagy hatos fonatot. Ha kiválasztottuk a számunkra legegyszerűbbnek tűnő technikát, a tésztát egyenlő részekre osztjuk, hurkákat sodrunk, majd megalkotjuk a remekművet. A kalácsot sütés előtt még 20 percet pihentetjük, megkenjük a tojások fehérjével, majd langyos sütőbe helyezzük. A hőfokot csak ezután vesszük magasabbra (kb. 170 C).
A kész kalácsban ne sokáig gyönyörködjünk, együk meg minél hamarabb! Így húsvét hétfőig még legalább két-három kalácsot süthetünk, s újabb fonási technikákat próbálhatunk ki.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
Egy közepes nagyságú kalácshoz 1/2 kg lisztre, 3 tojássárgájára, 7dkg cukorra, csipet sóra, 20 dkg margarinra vagy vajra, 2,5 dkg élesztőre és kb. 1,5 dl tejre van szükség. Ha szeretjük tehetünk bele mazsolát vagy más apróra vágott aszalt gyümölcsöt is. Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Lágy kalácstésztát készítünk melyet alaposan kidolgozunk, majd langyos helyen triplájára kelesztünk.
Ha még nem vagyunk benne biztosak, hogyan fogjuk összefonni a tésztát, ötleteket merítünk az internetről. Nem is gondolnánk milyen sok videót találunk, mely bemutatja hogyan készíthetünk négyes, ötös vagy hatos fonatot. Ha kiválasztottuk a számunkra legegyszerűbbnek tűnő technikát, a tésztát egyenlő részekre osztjuk, hurkákat sodrunk, majd megalkotjuk a remekművet. A kalácsot sütés előtt még 20 percet pihentetjük, megkenjük a tojások fehérjével, majd langyos sütőbe helyezzük. A hőfokot csak ezután vesszük magasabbra (kb. 170 C).
A kész kalácsban ne sokáig gyönyörködjünk, együk meg minél hamarabb! Így húsvét hétfőig még legalább két-három kalácsot süthetünk, s újabb fonási technikákat próbálhatunk ki.
A Pincefalvak.hu borajánlata Veress János Sauvignon blanc, 2008
A kalács mellé kortyolt aranyba hajló színű, késői szüretelésű, édes Sauvignon igazán kellemes élményt nyújt. Magas cukortartalma a szép, elegáns savai révén nem telepszik rá sem a nyelvünkre, sem az ételre. Illata, íze egyaránt a késői jegyeket hordozza: birs, méz. Kevés vegetalitás is megmaradt még a fajta elsődleges aromáiból. A legnagyobb értéke ennek a bornak az egyensúlya.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése