Mindig is azt hittem, hogy répatorta csak a mesében és a viccekben létezik, ahol is a szegény kisnyulak nyakra-főre zabálnák, de sajnos sosem jutnak hozzá a mennyei csemegéhez. Aztán kiderült, hogy a répatorta nem csak mese. Keatív angol háziasszonyok találmánya, akiket a szükség vitt rá a sárgarépa használatára: mivel a szűkös időkben, mikor nem jutottak cukorhoz, ezt használták édesítésre. A kristálycukor ára most nálunk is az egekbe szökött, így lassan mi is rákényszerülünk az ilyen alternatív édesítőszerek felfedezésére...
Egy kisebb adaghoz 25 dkg reszelt sárgarépára, 5 tojásra, 5 dkg cukorra (biztos ami biztos!), 10 dkg darált dióra, 15 dkg lisztre, 10 dkg margarinra, s egy csomag sütőporra van szükség. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgákat habosra keverjük a cukorral és a margarinnal, végül a reszelt sárgarépával. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a liszt, dió és sütőpor keverékkel felváltva, apránként hozzáadjuk a masszához. Ízlés szerint fahéjjal, reszelt narancshéjal vagy bármilyen más aszalt gyümölccsel gazdagíthatjuk. Ezután kivajazott tortaformába öntjük, majd bő fél óra alatt készre sütjük. A sütő legyen meleg, de ne a legforróbb (kb. 170 C). Ha nincs kéznél tortaforma egy sima tepsit vagy őzgerinc formát is használhatunk.
Az íze finom, édes, de persze nem olyan mint egy krémes csokitorta. Természetesen az állaga sem lesz olyan mint egy piskótáé. Mindenesetre nekem kellemes csalódást okozott. Tessék kipróbálni!
Egy kisebb adaghoz 25 dkg reszelt sárgarépára, 5 tojásra, 5 dkg cukorra (biztos ami biztos!), 10 dkg darált dióra, 15 dkg lisztre, 10 dkg margarinra, s egy csomag sütőporra van szükség. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgákat habosra keverjük a cukorral és a margarinnal, végül a reszelt sárgarépával. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a liszt, dió és sütőpor keverékkel felváltva, apránként hozzáadjuk a masszához. Ízlés szerint fahéjjal, reszelt narancshéjal vagy bármilyen más aszalt gyümölccsel gazdagíthatjuk. Ezután kivajazott tortaformába öntjük, majd bő fél óra alatt készre sütjük. A sütő legyen meleg, de ne a legforróbb (kb. 170 C). Ha nincs kéznél tortaforma egy sima tepsit vagy őzgerinc formát is használhatunk.
Az íze finom, édes, de persze nem olyan mint egy krémes csokitorta. Természetesen az állaga sem lesz olyan mint egy piskótáé. Mindenesetre nekem kellemes csalódást okozott. Tessék kipróbálni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése