Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. március 26., szombat

Zöldhagymás palacsinta

Megjelentek a piacon az első csokor zöldhagymák, s az ember legszívesebben mindenhez azt enné, s mindenbe belefőzné, akár a jó ízlés határain túl. "Újság hasunkba, betegség pokolba" tartja a mondás is, így akkor tesszük a legjobban, ha tényleg mindenhez a friss, vitamindús újhagymát esszük. 
Ha pedig már végigettük a zsíros kenyér zöldhagymával, vajas kenyér zöldhagymával, kolbászos kenyér zöldhagymával menüsort, a negyedik nap készíthetünk zöldhagymás palacsintát. 
A palacsinta elkészítése nem igényel sok időt és nagy szakértelmet sem, mindössze egy kis gyakorlatot (már ha feldobva akarjuk megfordítani). Készíthetjük édesen, sósan, húsosan, lehet főétel vagy desszert. A hozzávalók mennyiségét tekintve is rugalmasak lehetünk, nem kell precízen kimérni azokat. A fontos az, hogy tudjuk, milyen a megfelelő sűrűség, mely könnyen és gyorsan szétfolyik a serpenyőben, de azért annyira nem híg, hogy vékony, könnyen szakadó palacsinta készüljön belőle.
Első lépésként annyi tojást ütünk fel egy nagy tálba, ahány személyre készül a palacsinta. Ezután pici sót, majd kevés tejet és lisztet teszünk bele, s a masszát csomómentesre keverjük. Ha sima, jöhet még egy kis liszt, s még egy kis tej. A fontos az, hogy végig olyan legyen a tej és a liszt aránya, hogy a tésztát könnyen csomómentesre tudjuk keverni. Ha az összes lisztet és az összes tejet egyszerre összeöntenénk, sokáig kellene dolgozni, míg sima lesz. A végén, a masszát megfelelő sűrűségűre hígítjuk tej és esetleg némi szódavíz hozzáadásával. A lisztet és a tejet sosem mérem ki előre, mindig akkor hagyom abba az adagolást, amikor már úgy látom elég lesz. Kb. 10 dkg liszthez 2 dl tej szükséges és ebből 7-8 palacsinta készíthető egy átlagos méretű sütőben. A szükséges tej mennyisége természetesen a liszt minőségétől is függ. Azt, hogy egy adott mennyiségű tésztából mennyi palacsinta lesz megmondani úgy sem lehet, hiszen ez attól függ milyen vastagra sütjük. S egyébként sem sikerül mindig egyformán, mondhatni minden palacsinta egyedi:) 
Ha elkészült a tészta, ízlés szerint apróra vágott zöldhagymával, s néhány kiskanál borssal gazdagítjuk. A palacsintasütőt vékonyan kizsírozzuk, s kisütjük a palacsintákat, melyek a zöldhagyma miatt sokkal vastagabbak lesznek, mint általában, s így hosszabb ideig kell sütni őket.
Tölthetjük juhtúróval, tejföllel, vagy belegöngyölhetünk egy szelet sonkát, de önmagában is nagyon finom. A hagyma sütés közben elveszti csípős ízét, így még azoknak is ízleni fog, akik nem rajonganak a zöldhagymáért.

Nincsenek megjegyzések: