Megjelentek a piacon az első csokor zöldhagymák, s az ember legszívesebben mindenhez azt enné, s mindenbe belefőzné, akár a jó ízlés határain túl. "Újság hasunkba, betegség pokolba" tartja a mondás is, így akkor tesszük a legjobban, ha tényleg mindenhez a friss, vitamindús újhagymát esszük.
Ha pedig már végigettük a zsíros kenyér zöldhagymával, vajas kenyér zöldhagymával, kolbászos kenyér zöldhagymával menüsort, a negyedik nap készíthetünk zöldhagymás palacsintát.
A palacsinta elkészítése nem igényel sok időt és nagy szakértelmet sem, mindössze egy kis gyakorlatot (már ha feldobva akarjuk megfordítani). Készíthetjük édesen, sósan, húsosan, lehet főétel vagy desszert. A hozzávalók mennyiségét tekintve is rugalmasak lehetünk, nem kell precízen kimérni azokat. A fontos az, hogy tudjuk, milyen a megfelelő sűrűség, mely könnyen és gyorsan szétfolyik a serpenyőben, de azért annyira nem híg, hogy vékony, könnyen szakadó palacsinta készüljön belőle.
Első lépésként annyi tojást ütünk fel egy nagy tálba, ahány személyre készül a palacsinta. Ezután pici sót, majd kevés tejet és lisztet teszünk bele, s a masszát csomómentesre keverjük. Ha sima, jöhet még egy kis liszt, s még egy kis tej. A fontos az, hogy végig olyan legyen a tej és a liszt aránya, hogy a tésztát könnyen csomómentesre tudjuk keverni. Ha az összes lisztet és az összes tejet egyszerre összeöntenénk, sokáig kellene dolgozni, míg sima lesz. A végén, a masszát megfelelő sűrűségűre hígítjuk tej és esetleg némi szódavíz hozzáadásával. A lisztet és a tejet sosem mérem ki előre, mindig akkor hagyom abba az adagolást, amikor már úgy látom elég lesz. Kb. 10 dkg liszthez 2 dl tej szükséges és ebből 7-8 palacsinta készíthető egy átlagos méretű sütőben. A szükséges tej mennyisége természetesen a liszt minőségétől is függ. Azt, hogy egy adott mennyiségű tésztából mennyi palacsinta lesz megmondani úgy sem lehet, hiszen ez attól függ milyen vastagra sütjük. S egyébként sem sikerül mindig egyformán, mondhatni minden palacsinta egyedi:)
Ha elkészült a tészta, ízlés szerint apróra vágott zöldhagymával, s néhány kiskanál borssal gazdagítjuk. A palacsintasütőt vékonyan kizsírozzuk, s kisütjük a palacsintákat, melyek a zöldhagyma miatt sokkal vastagabbak lesznek, mint általában, s így hosszabb ideig kell sütni őket.
Tölthetjük juhtúróval, tejföllel, vagy belegöngyölhetünk egy szelet sonkát, de önmagában is nagyon finom. A hagyma sütés közben elveszti csípős ízét, így még azoknak is ízleni fog, akik nem rajonganak a zöldhagymáért.
A palacsinta elkészítése nem igényel sok időt és nagy szakértelmet sem, mindössze egy kis gyakorlatot (már ha feldobva akarjuk megfordítani). Készíthetjük édesen, sósan, húsosan, lehet főétel vagy desszert. A hozzávalók mennyiségét tekintve is rugalmasak lehetünk, nem kell precízen kimérni azokat. A fontos az, hogy tudjuk, milyen a megfelelő sűrűség, mely könnyen és gyorsan szétfolyik a serpenyőben, de azért annyira nem híg, hogy vékony, könnyen szakadó palacsinta készüljön belőle.
Első lépésként annyi tojást ütünk fel egy nagy tálba, ahány személyre készül a palacsinta. Ezután pici sót, majd kevés tejet és lisztet teszünk bele, s a masszát csomómentesre keverjük. Ha sima, jöhet még egy kis liszt, s még egy kis tej. A fontos az, hogy végig olyan legyen a tej és a liszt aránya, hogy a tésztát könnyen csomómentesre tudjuk keverni. Ha az összes lisztet és az összes tejet egyszerre összeöntenénk, sokáig kellene dolgozni, míg sima lesz. A végén, a masszát megfelelő sűrűségűre hígítjuk tej és esetleg némi szódavíz hozzáadásával. A lisztet és a tejet sosem mérem ki előre, mindig akkor hagyom abba az adagolást, amikor már úgy látom elég lesz. Kb. 10 dkg liszthez 2 dl tej szükséges és ebből 7-8 palacsinta készíthető egy átlagos méretű sütőben. A szükséges tej mennyisége természetesen a liszt minőségétől is függ. Azt, hogy egy adott mennyiségű tésztából mennyi palacsinta lesz megmondani úgy sem lehet, hiszen ez attól függ milyen vastagra sütjük. S egyébként sem sikerül mindig egyformán, mondhatni minden palacsinta egyedi:)
Ha elkészült a tészta, ízlés szerint apróra vágott zöldhagymával, s néhány kiskanál borssal gazdagítjuk. A palacsintasütőt vékonyan kizsírozzuk, s kisütjük a palacsintákat, melyek a zöldhagyma miatt sokkal vastagabbak lesznek, mint általában, s így hosszabb ideig kell sütni őket.
Tölthetjük juhtúróval, tejföllel, vagy belegöngyölhetünk egy szelet sonkát, de önmagában is nagyon finom. A hagyma sütés közben elveszti csípős ízét, így még azoknak is ízleni fog, akik nem rajonganak a zöldhagymáért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése