Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. március 20., vasárnap

Kakaós csiga

Kakaós csiga: tipikus reggeli. Legalábbis a rohanó hétköznapokon.
"Reggel, miután nagy nehezen kimásztunk az ágyból, megtaláltuk a fürdőszobát és felöltöztünk, hitetlenkedve pillantunk az órára-máris elkésünk. Nyugalmas reggeliről szó sincs, a macskának is épphogy nem felejtünk el adni. Útban a munkahely felé beugrunk a pékségbe, megvesszük a kakaós csigát, melyet aztán az irodában, a korán kelő kollégák által főzött kávé mellett majszolgatunk. A csiga általában nem finom,száraz és kemény, de már hozzászoktunk...Különben sem érdekel minket, mert örülünk, hogy munka előtt még gyorsan megreggelizhetünk. (A pékségben pedig mellékesen legalább 800 Ft.-ot ott költöttünk, mivel elcsábított a túró rudi és a csokipuding, s gyakorlatilag a kakaós csiga is egy vagyonba került. Egy idő után észrevesszük, hogy reggelire többet költünk egy hónapban, mint a hétvégi nagy bevásárlások során összesen, akár kakaós csigával, túrós batyuval vagy sajtos croissonnal kezdjük a napot.)"
A saját készítésű péksütemények olcsóbbak és sokkal finomabbak bolti társainknál. Egy tepsi kakaós csiga, vagy lekváros bukta  nem bonyolult feladat, s nem is vesz sok időt igénybe. Ha pedig minden nap csomagolunk magunknak tízórait a munkahelyre vagy az iskolába, viszonylag sok pénzt megtakaríthatunk. 
Egy tepsi csigához 1/2 kg lisztre, 2 tojássárgára, 15 dkg cukorra, 5  dkg kakaóporra,10 dkg margarinra vagy vajra, 2,5 dkg élesztőre, s kb. 3 dl tejre van szükség. Az élesztőt kevés langyos tejben néhány evőkanál cukorral felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a lisztel, a puha vajjal, a tojássárgákkal, kb. 5 dkg cukorral valamint annyi tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk.  A tésztát addig verjük, míg el nem válik az edény falától. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A maradék cukort és némi kakaót összekeverünk, majd a tésztára szórjuk. A cukor és a kakaó mennyiségét nem szükséges kimérni, mindenki ízlése szerint készíthet édesebbet vagy kakaósabbat. A téglalapot ezután bejgliszerűen feltekerjük, majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle. A csigákat kizsírozott tepsibe helyezzük, majd a langyos sütőbe rakjuk őket. A hőfokot ezután vesszük magasabbra, s a tésztát készre sütjük. Ha álomszép csigákat szeretnénk, csak ritkán  (5-6 cm) rakjuk őket a tepsire, különben összekelnek. De ha nem zavar minket, hogy a kakaósok kissé nyomottak, nyugodtan rakhatjuk őket közelebb is egymáshoz. 
A kész csigákat megszórhatjuk porcukorral, de akár fehér csokimázat is készíthetünk rájuk. Így másnap reggel az irodában, a korán kelő, kávéfőző kollégák irígykedhetnek, amiért a mi csigáink szebbek.

Nincsenek megjegyzések: