"Úgy érzem, mintha hájjal kenegetnének!"
A hájas tészta nem szerepel a 21. századi háziasszonyok top 10-es listáján. Ennek egyik oka talán az, hogy a hájast hagyományosan mindig disznóvágáskor készítették, ma pedig már egyre kevesebbszer kerül sor eme nemes eseményre. Igaz, korunk házasszonya ebből a szempontból előnyben van, hiszen a hentesnél bármikor, bármit megvehetünk, valami miatt azonban mégsem tülekedünk a hájért.
Másrészt, a hájas tészta készítése kissé időigényes feladat, ma pedig mindenki mindent gyorsan és azonnal szeretne. Azonban ha van 3-4 óránk, amit rá tudunk szánni a sütésre, mindenképp érdemes belefogni. A tésztát sokat kell pihentetni, így közben van időnk olvasni vagy ebédet főzni.
Egy kisebb adaghoz (3 átlagos méretű tepsi) fél kg hájra, 70 dkg lisztre, 2 tojássárgára, 3 evőkanál ecetre, 5 dkg cukorra, csipet sóra, s kevés vízre van szükségünk. Első lépésként a hájat húsdarálón ledaráljuk, majd összedolgozzuk a 3 evőkanálnyi ecettel. Ezután hozzágyúrunk 25 dkg lisztet, kis téglatesté formáljuk, s hűvös helyre tesszük. 45 dkg lisztből, a két tojássárgából, 5 dkg cukorból és csipet sóból kevés vízzel tésztát készítünk. (Kb. 2-2,5 dl vizet vesz fel, de ez függ a liszt minőségétől is.) Kemény, de könnyen nyújtható tésztát készítünk, melyet negyed óra pihentetés után jó nagyra nyújtunk, s közepébe helyezzük a hájas téglát. A tészta széleit felülről és alulról le illetve felhajtjuk, majd egyik oldalról alulra, másikról felülre hajtjuk az oldalsó, megmaradt részeket. A hájas téglát tehát becsomagoljuk a tésztába, majd együtt jó nagyra nyújtjuk őket. Ezután ismét hajtogatjuk, az előző minta alapján. Fontos, hogy mindig ugyanúgy hajtogassunk, tehát ha az előbb a felső részt hajtottuk le először, s a jobb oldali rész alulra helyezésével fejeztük be, most is így haladjunk. Ezután negyed órát pihentetjük, majd a műveletet még kétszer megismételjük.
Az utolsó hajtogatás és pihentetés után a tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kedvünk szerint formázva és töltve tesszük a forró sütőbe. Akár kiflit, akár "párnacsücsköt" készíthetünk belőle. Tölthetjük dióval, mákkal, lekvárral, de legjobb mindezekkel egyszerre.
Egy kisebb adaghoz (3 átlagos méretű tepsi) fél kg hájra, 70 dkg lisztre, 2 tojássárgára, 3 evőkanál ecetre, 5 dkg cukorra, csipet sóra, s kevés vízre van szükségünk. Első lépésként a hájat húsdarálón ledaráljuk, majd összedolgozzuk a 3 evőkanálnyi ecettel. Ezután hozzágyúrunk 25 dkg lisztet, kis téglatesté formáljuk, s hűvös helyre tesszük. 45 dkg lisztből, a két tojássárgából, 5 dkg cukorból és csipet sóból kevés vízzel tésztát készítünk. (Kb. 2-2,5 dl vizet vesz fel, de ez függ a liszt minőségétől is.) Kemény, de könnyen nyújtható tésztát készítünk, melyet negyed óra pihentetés után jó nagyra nyújtunk, s közepébe helyezzük a hájas téglát. A tészta széleit felülről és alulról le illetve felhajtjuk, majd egyik oldalról alulra, másikról felülre hajtjuk az oldalsó, megmaradt részeket. A hájas téglát tehát becsomagoljuk a tésztába, majd együtt jó nagyra nyújtjuk őket. Ezután ismét hajtogatjuk, az előző minta alapján. Fontos, hogy mindig ugyanúgy hajtogassunk, tehát ha az előbb a felső részt hajtottuk le először, s a jobb oldali rész alulra helyezésével fejeztük be, most is így haladjunk. Ezután negyed órát pihentetjük, majd a műveletet még kétszer megismételjük.
Az utolsó hajtogatás és pihentetés után a tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kedvünk szerint formázva és töltve tesszük a forró sütőbe. Akár kiflit, akár "párnacsücsköt" készíthetünk belőle. Tölthetjük dióval, mákkal, lekvárral, de legjobb mindezekkel egyszerre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése