Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. március 9., szerda

Hájas tészta

 "Úgy érzem, mintha hájjal kenegetnének!"

A hájas tészta nem szerepel a 21. századi háziasszonyok top 10-es listáján. Ennek egyik oka talán az, hogy a hájast hagyományosan mindig disznóvágáskor készítették, ma pedig már egyre kevesebbszer kerül sor eme nemes eseményre. Igaz,  korunk házasszonya ebből a szempontból előnyben van, hiszen a hentesnél bármikor, bármit megvehetünk, valami miatt azonban mégsem tülekedünk a hájért. 
Másrészt, a hájas tészta készítése kissé időigényes feladat, ma pedig mindenki mindent gyorsan és azonnal szeretne. Azonban ha van 3-4 óránk, amit rá tudunk szánni a sütésre, mindenképp érdemes belefogni. A tésztát sokat kell pihentetni, így közben van időnk olvasni vagy ebédet főzni.
Egy kisebb adaghoz (3 átlagos méretű tepsi)  fél kg hájra, 70 dkg lisztre, 2 tojássárgára, 3 evőkanál ecetre, 5 dkg cukorra, csipet sóra, s kevés vízre van szükségünk. Első lépésként a hájat húsdarálón ledaráljuk, majd összedolgozzuk a 3 evőkanálnyi ecettel. Ezután hozzágyúrunk 25 dkg lisztet, kis téglatesté formáljuk, s hűvös helyre tesszük. 45 dkg lisztből, a két tojássárgából, 5 dkg cukorból és csipet sóból kevés vízzel tésztát készítünk. (Kb. 2-2,5 dl vizet vesz fel, de ez függ a liszt minőségétől is.) Kemény, de könnyen nyújtható tésztát készítünk, melyet negyed óra pihentetés után jó nagyra nyújtunk, s közepébe helyezzük a hájas téglát. A tészta széleit felülről és alulról le illetve felhajtjuk, majd egyik oldalról alulra, másikról felülre hajtjuk az oldalsó, megmaradt részeket. A hájas téglát tehát becsomagoljuk a tésztába, majd együtt jó nagyra nyújtjuk őket. Ezután ismét hajtogatjuk, az előző minta alapján. Fontos, hogy mindig ugyanúgy hajtogassunk, tehát ha az előbb a felső részt hajtottuk le először, s a jobb oldali rész alulra helyezésével fejeztük be, most is így haladjunk. Ezután negyed órát pihentetjük, majd a műveletet még kétszer megismételjük. 
Az utolsó hajtogatás és pihentetés után a tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kedvünk szerint formázva és töltve tesszük a forró sütőbe. Akár kiflit, akár "párnacsücsköt" készíthetünk belőle. Tölthetjük dióval, mákkal, lekvárral, de legjobb mindezekkel egyszerre.


Nincsenek megjegyzések: