Állítólag lassan vége a csicsókaszezonnak. Számomra még csak most kezdődött, mivel eddig a fagy és a sár miatt nem tudtuk kiásni:) Sosem voltunk nagy csicsókafogyasztók, eredetileg nem is azért ültettük, hogy megegyük, csak szerettük volna hogy magasra növő szárával takarja előlünk a szomszédot, aki nem a szívünk csücske. Azóta azért évente egyszer-kétszer főzünk is belőle, sőt, egyszer sikerült két ládányit eladni:)
Tekintettel arra, hogy a csicsóka pucolás elég babra munka, azt hiszem maradunk az évi egyszeri fogyasztásnál. Az idén zöldséges csicsókakrémleves készült, juhtúrós fülekkel.
A leveshez 30-40 dkg csicsókát, egy szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret meghámozunk, karikára vágunk, s kevés sóval, egy-két babérlevéllel feltesszük főni. Ha van otthon húsleves víz helyett főzhetjük azzal. Amikor a zöldségek megpuhultak levesszük a tűzről, 2 dl tejszínt adunk hozzá, s összeturmixoljuk. Tetejét apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel hintjük meg.
A juhtúrós fülekhez leveles tésztát készítünk. A tésztából kb. 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk, közepükre kevés juhtúrót helyezünk, s átlósan összehajtva háromszögeket formálunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 C-on kb. 20 perc alatt készülnek el a fülek. A juhtúrót kedvünk szerint zöldfűszerekkel ízesíthetjük.
A juhtúrós fülekhez leveles tésztát készítünk. A tésztából kb. 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk, közepükre kevés juhtúrót helyezünk, s átlósan összehajtva háromszögeket formálunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 C-on kb. 20 perc alatt készülnek el a fülek. A juhtúrót kedvünk szerint zöldfűszerekkel ízesíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése