Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. március 13., kedd

Sajtos kifli

Hogy mitől olyan különleges és egyedi a pogácsa? Attól, hogy pogácsa alakú. Ezek a sajtos kiflik pedig attól különlegesek, hogy pogácsatésztából készültek. 
A múltkoriban pogácsasütés közben rám tört a lustaság és úgy döntöttem, nincs kedvem tovább szaggatni, kiflit készítek a maradék tésztából. Olyan jól sikerült, hogy következő alkalommal már tudatosan álltam neki pogácsatésztát készíteni, hogy sajtos kifliket formázzak. 
A tésztához 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 tojássárga, 25 dkg margarin, 3 kiskanál só, 3 dkg élesztő, s kevés tej (az élesztőhöz) szükséges. Az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk, s a többi hozzávalóval összedolgozzuk. A tésztát langyos helyen 20 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, s hajtogatjuk. Az alsó harmadát felhajtjuk, a felső harmadát le, majd oldalról is alá illetve fölé hajtunk egy-egy harmadot. A tésztát így még 20 percig pihentetjük. A nyújtást-hajtogatást még 2 alkalommal ismételjük. 
A tésztát végül kb. 1 cm vastag körré nyújtjuk, melyből cikkeket vágunk, s kívülről befelé haladva feltekerjük. Előbb azonban a cikkekre helyezünk egy darab sajtot:)
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a maradék tojásfehérjével, majd kb 170 c-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.



Nincsenek megjegyzések: