Hogy mitől olyan különleges és egyedi a pogácsa? Attól, hogy pogácsa alakú. Ezek a sajtos kiflik pedig attól különlegesek, hogy pogácsatésztából készültek.
A múltkoriban pogácsasütés közben rám tört a lustaság és úgy döntöttem, nincs kedvem tovább szaggatni, kiflit készítek a maradék tésztából. Olyan jól sikerült, hogy következő alkalommal már tudatosan álltam neki pogácsatésztát készíteni, hogy sajtos kifliket formázzak.
A tésztához 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 tojássárga, 25 dkg margarin, 3 kiskanál só, 3 dkg élesztő, s kevés tej (az élesztőhöz) szükséges. Az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk, s a többi hozzávalóval összedolgozzuk. A tésztát langyos helyen 20 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, s hajtogatjuk. Az alsó harmadát felhajtjuk, a felső harmadát le, majd oldalról is alá illetve fölé hajtunk egy-egy harmadot. A tésztát így még 20 percig pihentetjük. A nyújtást-hajtogatást még 2 alkalommal ismételjük.
A tésztát végül kb. 1 cm vastag körré nyújtjuk, melyből cikkeket vágunk, s kívülről befelé haladva feltekerjük. Előbb azonban a cikkekre helyezünk egy darab sajtot:)
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük a maradék tojásfehérjével, majd kb 170 c-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése