Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. november 20., vasárnap

Szerelmes levél

"Minden jól sikerül étel egy szerelmi vallomás,
a rossz fogás egy lépés a válás felé"    ( Jókai)
                                            
... reméljük egy odakozmált pörkölt azért nem vet véget a házasságnak...
Szerelmes levelet írni ma már nem divat. Annál inkább szerelmes e-mailt, sms-t. Az igazán kreatív romantikusok pedig a világhálón rejtik el üzenetüket, mint ahogyan azzal a népszámlálási kérdőív kitöltési útmutatójában is találkozhattunk:) Persze sosem tudjuk meg Audry mit válaszolt szíve választottjának. Talán sütött egy édes, baracklekvárral töltött szerelmes levelet...
A szerelmes levél minden pékségben fellelhető, reggelente a fél ország ezt majszolja a kávé mellé. A recept egyszerű: leveles tészta finom lekvárral töltve. A formája hagyományosan háromszög, de aki igazán szerelmes, az a "szívét is belesütheti". 
A tészta készítése nem bonyolult, mindössze időigényes. Azonban mindenképp érdemes belevágni, hiszen nagyon finom. Ha  pedig többet készítünk, hűtőben akár egy hétig is eltartható.
A leveles tészta ugyanúgy készül mint a hájas, csak itt vajat használunk háj helyett.
Első lépésben kétféle tésztát készítünk, melyet később összedolgozunk. Fontos, hogy a vaj, hideg legyen, s a tésztát mindig tegyük hűtőbe, míg pihentetjük. 
A tészta egyik feléhez 35 dkg lisztre, 10 dkg vajra, 1 evőkanál ecetre, csipet sóra és 1,5 dl vízre van szükség. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd lisztezett deszkán jó nagyra kinyújtjuk. Ezután 40 dkg vajat és 15 dkg lisztet összedolgozunk, gombóccá formálunk, majd a nagy tészta közepére helyezzük. Az alsó, kinyújtott tésztát a gömböcre hajtogatjuk, majd az egészet együtt ismét jó nagyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát ismét hajtogatjuk: egyharmadát aluról felfelé, egyharmadát felülről lefelé, majd ugyanígy a két oldaláról. Fóliába tekerjük, majd 20 percig pihentetjük a hűtőben. Ezután ismét nyújtás és hajtás következik, melyet még 3-4 szer megismétlünk. 
Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kedvünk szerint formázzuk. Vághatunk belőle téglalapot, négyzetet vagy kört, majd megtölthetjük lekvárral, gesztenyével, dióval vagy mákkal. Olyan tölteléket válasszunk, amivel kedvében járhatunk szívünk választottjának:)
A "leveleket" sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd kb. 170 C-on készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. 


 

2 megjegyzés:

Ani írta...

Tök jól néz ki, hogy szivecskét vágtál bele, olyan valentinos. Ó, bár én is kaphatnék ilyesmit!))

kisribizli írta...

Szerintem is nagyon jól néz ki, és főleg most, hogy jönnek majd egyre-másra a finom házi lekvárok, biztosan ki is fogom próbálni ebben a formában! :)