Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. január 1., vasárnap

Göngyölt hús gerslivel



"Kicsi vagyok, székre állok,
onnét egy nagyot kiáltok,
hogy mindnyájan meghalljátok:
Boldog új évet kívánok!"

Az újévhez számos szokás kötődik: újév napján  disznót kell enni, mert az a házba túrja a szerencsét, tilos viszont tyúkot enni, mert az a szerencsét kikaparja. Szintén szerencsét hoz ha lencsét, babot, borsót vagy egyéb apró szemű gabonát eszünk, ez hozza a pénzt a házhoz.

Az idén újévi fogadalmam mindössze annyi: minden hónapban szeretnék kipróbálni egy olyan ételt/alapanyagot, melyet eddig nem ettem vagy nem főztem. Elsőként a gerslire esett választásom, mely
remélem -mivel apró-  pénzt is hoz a házhoz:) 


A gersli, nem más mint az árpa. Neve valószínűleg a német Gerste szóból került át a magyarba. Az árpát leggyakrabban rizs helyett használják a töltött káposzta töltelékében, de sok recept a sóletbe is ajánlja a bab mellé vagy helyette. A gerslit azonban elkészíthetjük köretnek is, s a rizshez hasonlóan húsok vagy pörkölt mellé kínálhatjuk. 
Egy fej hagymát apróra vágunk, s kevés zsíron megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk az árpát, néhány percig pirítjuk majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Amikor a vizet elforrta, mindig pótoljuk, míg majdnem puha nem lesz a gerslink. Miután levettük a tűzről kevés  (kb. 1/2 dl) vizet öntünk hozzá, majd fedő alatt negyed órát állni hagyjuk. Ezalatt az árpaszemek magukba szívják a hozzáadott  vizet, s teljesen megpuhulnak.
A húshoz szép nagy tarjaszeleteket vágunk, s kiklopfoljuk őket. Sózzuk, majd mindegyik szeletre egy sonkaszeletet helyezünk, s feltekerjük. Hústűvel vagy fehér cérnával fixáljuk a tekercseket. Egy serpenyőben vajat melegítünk, s a húst minden oldalán megpirítjuk. Ezután kevés vizet öntünk alá, s fedő alatt egy bő óra alatt puhára pároljuk. Mellé ízlés szerint fokhagymát, s egyéb fűszereket (kakukkfű, zsálya, rozmaring,...) rakunk, s  közben a vizet szükség szerint pótoljuk. Amikor a tekercsek elkészültek, leöntjük alóluk a vizet, s  a külsejüket kevés vajon még egyszer megpirítjuk.
Savanyúsággal vagy kompóttal tálaljuk. A gersli pedig nagyon finom...érdemes néha rizst ezzel helyetesíteni:)

Az új évre  kívánok  sok finom ételt a tányérokba, finom bort a poharakba! 

A Pincefalvak.hu borajánlata Szigeti Pezsgőpincészet Zöld veltelini Brut

Szilveszterkor mi is lenne jobb kísérő ehhez az ételhez, mint egy karakteres pezsgő. Hagyományos technológiával, azaz palackban erjesztéssel készült ez az ital. Szalmasárga színű. Szénsavkészlete intenzív. Illata diszkréten fehérborsos-fűszeres, ahogy a Zöld veltelínitől elvárjuk. Íze citrusos, lecsengése keserűmandulás. Savai élénkek, frissek, ropogósak. Fogyasztásra ajánljuk 9-10 fokra, s nem többre behűteni, mert akkor a sav-szénsav egyensúly nem megfelelő. BUÉK!!!

Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu














Nincsenek megjegyzések: