...szóval krumplis tészta.
A krumplis tészta az egyik kedvencem. Igaz, semmi különös nincs benne, de sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. A grenadírmars jelentése: a gránátosok indulója. A katonaság asztalára gyakran került ez az egyszerű, s legfőképp olcsó étel, innen ered tehát az elnevezés is. Szegény katonák, a gránáthajigálás után hús helyett csak egy kis krumplis tésztával tömhették bendőjüket.
Most kivételesen nem kockatésztát főztem ki a grenadírmarshoz, hanem lasagne tésztából igazi gránátos kockákat készítettem:)
Egy kisebb adag tésztához három-négy nagyobb krumplira, s egy nagy fej hagymára van szükség. Első lépésben a hagymát apróra vágjuk, s kevés zsíron megpirítjuk. A krumplit meghámozzuk, majd vékony karikára vágjuk, s a hagymához adjuk. Kevés vizet öntünk alá, hogy oda ne égjen, s 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Kavarjuk meg gyakran, könnyen odakap!
Amikor a krumpli megpuhult, levesszük a tűzről, s 1-2 evőkanál pirospaprikát valamint borsot adunk hozzá, majd egy villával összetörjük.
Ezután nincs más dolgunk, mint a tésztát kifőzni, s hozzákeverni a krumplihoz. (Én most a kifőzött lasagne lapokat rétegeztem a krumplival).
Tálalhatjuk savanyúsággal, de szerintem lilahagymakockákkal gazdagított tejföllel és sok borssal a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése