Itt van augusztus 20, majszolhatjuk az ország tortáját, a kecskeméti sárgabarackos kölestortát. Persze jobban örült volna mindenki, ha egy három vagy négy napos hétvége keretein belül tehetjük meg ezt, de sebaj, kárpótol minket a torta.
Aki szeretné elkészíteni, a Zila kávéház oldalán részletes útmutatást találhat. S ha már kölestorta, sokakban felmerül a kérdés: milyen lehet a köles? Annak ellenére, hogy állítólag az egyik legrégebben termesztett gabonafélénk én most először kóstoltam, s azt hiszem, meglepően borsos ára miatt nem is fog gyakran az asztalunkra kerülni...Pedig az ásványi anyagokban rendkívül gazdag gabona erősíti az immunrendszerünk, s ezen kívül rengeteg fluort és B vitamint tartalmaz, mely jótékony hatással van a fogaink egészségére és bőrünk szépségére.
Ha úgy döntünk, hogy az ország tortáját a cukrászdában kóstoljuk meg, a következő egyszerű édességet mindenképp érdemes otthon kipróbálni.
A kölesre annyi vizet öntünk, hogy bőven ellepje, s feltesszük főni. Amikor a víz elfogy róla tejet adunk hozzá, s addig főzzük, míg a kása megpuhul. Gyakorlatilag ugyanúgy készítjük, mint a tejberizst vagy a zabkását. Ezután ízlés szerint édesítjük cukorral vagy mézzel, s néhány evőkanál kókuszreszeléket adunk hozzá. A kását csészékbe vagy kis tálakba simítjuk, majd ha meghűl, a tányérra borítjuk. Őszibarackkal, s kevés fahéjjal kínáljuk.
Ha nincs kedvünk a szervírozással bíbelődni, pohárdesszertet is készíthetünk: alulra helyezzük a köleskását, rá a kockára vágott gyümölcsöt, s a tetejére vaníliapudingot öntünk. A hűtőben kellemesen lehűl mire hazaérünk a tűzijátékról:)
A kölesre annyi vizet öntünk, hogy bőven ellepje, s feltesszük főni. Amikor a víz elfogy róla tejet adunk hozzá, s addig főzzük, míg a kása megpuhul. Gyakorlatilag ugyanúgy készítjük, mint a tejberizst vagy a zabkását. Ezután ízlés szerint édesítjük cukorral vagy mézzel, s néhány evőkanál kókuszreszeléket adunk hozzá. A kását csészékbe vagy kis tálakba simítjuk, majd ha meghűl, a tányérra borítjuk. Őszibarackkal, s kevés fahéjjal kínáljuk.
Ha nincs kedvünk a szervírozással bíbelődni, pohárdesszertet is készíthetünk: alulra helyezzük a köleskását, rá a kockára vágott gyümölcsöt, s a tetejére vaníliapudingot öntünk. A hűtőben kellemesen lehűl mire hazaérünk a tűzijátékról:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése