Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. január 11., kedd

Máktorta




Ha az ember valamint nagyon szeretne, s üzenetét eljuttatja a megfelelő fülekbe, biztosan teljesül a kívánság. Még akkor is, ha azt eredetileg csak viccnek szánta....Mivel azonban minden viccnek a fele igaz, így a mai napon egy gyönyörű szülinapi máktorta boldog tulajdonosa lettem.:) A mákos ételek alapvetően nem tartoznak a kedvenceim közé, épp ezért el sem tudtam képzelni, milyen lehet egy máktorta. Azt hiszem ezután sem fogok mákot mákkal enni, de a torta kellemes csalódást okozott, igazán fonom és látványos desszert. 
Először a tortalapokat kell elkészítenünk. A tésztához 8 tojásra, 8 evőkanál cukorra, egy evőkanál  vaníliás cukorra, 5 csapott evőkanál lisztre, egy csomag sütőporra, 20 dkg mákra, valamint egy kávéskanál fahéjra van szükség. A tojássárgákat habosra keverjük 4 evőkanál cukorral valamint a vaníliás cukorral és hozzá adjuk a másik 4 evőkanál cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután óvatosan hozzákeverjük a mákot, a lisztet, valamint a sütőport. A tésztából 5 vékony kerek lapot lapot sütünk. Ehhez egy tortaforma alsó részét használjuk, melyet előzőleg sütőpapírral vonunk be. A tésztát egyenletesen oszlatjuk el a kerek lapon, ügyelve rá, hogy a szélén maradjon néhány centiméternyi szabad hely. A lapokat forró sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Miután kigyönyörködtük magunkat az elkészült mákos lapokban, elkészítjük a krémet. Egy csomag vaníliás pudingport használunk, melyet 6 evőkanál cukorral valamint 3 dl tejjel főzünk össze. Három dl tejszínből kemény habot verünk, s a kihűlt pudinghoz adjuk. A lapokat ezután rétegezzük a krémmel, s az elkészült torta oldalait is bevonjuk vele. A tetejére egy réteg fehér csokoládé kerül, s természetesen alkalomhoz illően díszíthetjük tejszínhabbal, csokireszelékkel vagy színes cukorkával. 

A Pincefalvak.hu borajánlata Oremus Pincészet, 3 puttonyos Aszú, 2003
 
A közepesen intenzív, aranyszínű bor illata birses, mézes, de van benne fűszer- és virágillat is bőven. Íze kiegészül még citrusokkal és nagyon finom aszalt kajszis jegyekkel. Savai lehetnének ugyan élénkebbek, de a máktorta krémességéhez pont emiatt illik ez a bor. Nagyon komplex, érdemes hosszú időt szánni erre a borra, hogy minden aromáját, zamatát érezni tudjuk.
 
Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu

Nincsenek megjegyzések: