Ha az ember valamint nagyon szeretne, s üzenetét eljuttatja a megfelelő fülekbe, biztosan teljesül a kívánság. Még akkor is, ha azt eredetileg csak viccnek szánta....Mivel azonban minden viccnek a fele igaz, így a mai napon egy gyönyörű szülinapi máktorta boldog tulajdonosa lettem.:) A mákos ételek alapvetően nem tartoznak a kedvenceim közé, épp ezért el sem tudtam képzelni, milyen lehet egy máktorta. Azt hiszem ezután sem fogok mákot mákkal enni, de a torta kellemes csalódást okozott, igazán fonom és látványos desszert.
Először a tortalapokat kell elkészítenünk. A tésztához 8 tojásra, 8 evőkanál cukorra, egy evőkanál vaníliás cukorra, 5 csapott evőkanál lisztre, egy csomag sütőporra, 20 dkg mákra, valamint egy kávéskanál fahéjra van szükség. A tojássárgákat habosra keverjük 4 evőkanál cukorral valamint a vaníliás cukorral és hozzá adjuk a másik 4 evőkanál cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután óvatosan hozzákeverjük a mákot, a lisztet, valamint a sütőport. A tésztából 5 vékony kerek lapot lapot sütünk. Ehhez egy tortaforma alsó részét használjuk, melyet előzőleg sütőpapírral vonunk be. A tésztát egyenletesen oszlatjuk el a kerek lapon, ügyelve rá, hogy a szélén maradjon néhány centiméternyi szabad hely. A lapokat forró sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Miután kigyönyörködtük magunkat az elkészült mákos lapokban, elkészítjük a krémet. Egy csomag vaníliás pudingport használunk, melyet 6 evőkanál cukorral valamint 3 dl tejjel főzünk össze. Három dl tejszínből kemény habot verünk, s a kihűlt pudinghoz adjuk. A lapokat ezután rétegezzük a krémmel, s az elkészült torta oldalait is bevonjuk vele. A tetejére egy réteg fehér csokoládé kerül, s természetesen alkalomhoz illően díszíthetjük tejszínhabbal, csokireszelékkel vagy színes cukorkával.
A közepesen intenzív, aranyszínű bor illata birses, mézes, de van benne fűszer- és virágillat is bőven. Íze kiegészül még citrusokkal és nagyon finom aszalt kajszis jegyekkel. Savai lehetnének ugyan élénkebbek, de a máktorta krémességéhez pont emiatt illik ez a bor. Nagyon komplex, érdemes hosszú időt szánni erre a borra, hogy minden aromáját, zamatát érezni tudjuk.
A Pincefalvak.hu borajánlata Oremus Pincészet, 3 puttonyos Aszú, 2003
Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése