Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. december 12., vasárnap

Diós csiga

A karácsonyra még két hetet várnunk kell, a legtöbben azonban már biztos azon gondolkodnak mivel fogják megkínálni a vendégeket. Mert bejgli, mézeskalács, zserbó van mindenhol rogyásig, már senki nem bír ránézni. Egyébként is ha a bejgli teteje kireped, vagy a csokimáz nem lesz fénylő nem szívesen tesszük az asztalra, hiszen majd Géza bácsi három pálinka és két pohár bor után megjegyzést tesz: "bezzeg a Marika mindig milyen szépeket süt, te is megtanulhatnád már végre fiam...." Olyan édességet kell tehát feltálalnunk ami látványos és finom, de nem émelyítően édes. Az ideális vendégváró aprósütemény ezen kívül kicsi, nem morzsál, télapós szalvétáról fogyasztható.A diós csiga pont ilyen.
A tésztához 40 dkg liszt, 3 tojássárga, 2 evőkanál porcukor, egy csipet só, 30 dkg vaj, valamint 2 dkg élesztő szükséges. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. A tészta nem baj ha nem túl lágy, így az élesztő futtatása során használt tejet ne használjuk fel mindet ha megoldható-próbáljuk lekanalazni az élesztőt:). A tésztát lisztezett gyúródeszkán langyos helyen pihentetjük míg elkészül a töltelék. A töltelékhez 4 tojásfehérjét habbá verünk, majd óvatosan belekeverünk 25 dkg darált diót illetve 20 dkg porcukrot.
A tésztát és a tölteléket három részre osztjuk, majd kezdődhet a csigagyártás. Az első adag tésztából, kb. 15 x 40 cm-es téglalapot nyújtunk, majd a töltelék egyharmadát egyenletesen eloszlatjuk a felületén. Ügyeljünk, hogy a szélekre is jusson! Ezután csíkokra (15 x 1 cm) vágjuk, majd csigákat tekerünk belőle. Fontos, hogy ne laposra tekerjük, hanem picit toljuk egyik irányba, így  három dimenziósak lesznek a csigák.
Lisztezett tepsire helyezzük a remekműveket és közepesen meleg sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket. Ne tegyük túl szorosan egymás mellé, hiszen sütés közben kissé megnőnek. Míg  sül, a másik két adagot az elsőhöz hasonlóan előkészítjük. 
A csigákat vaníliás porcukorral meghintve helyezzük majd az adventi koszorú mellé, hogy még a kritikus szomszéd nénik is azt mondhassák: "Nahát milyen csinosak ezek a csigák!" Jó tekergetést!

A Pincefalvak.hu ajánlata Árpád Pálinkafőzde Zölddió párlat

Ezúttal egy igazi unikumra hívjuk fel a figyelmet. Nem bort, hanem pálinkát ajánlunk. Higgyék el érdemes kipróbálni! Zölddió? Hogy kerül ez egy édesség mellé? Na, igen, mi is meglepődtünk, amikor kóstoltuk ezt az italt. Törkölypálinkában érlelt zölddióról van itt, kérem szó. Zöldesbarnás (talán nem a legtetszetősebb) színű. Illata édes-mézeszserbós, diós-nagyon-nagyon finom. Íze ugyanez, hosszan, nagyon hosszan. Selymes, telt, kerek, mégsem lomha-tompa. Igazán kellemes ital, pláne egy ilyen ízletes desszert mellé.

Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu


Nincsenek megjegyzések: