Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. december 26., vasárnap

Almás-gesztenyés gömböcök

Van aki folyton új desszerttel  rukkol elő... Én szeretek biztosra menni, a jól bevált, hagyományos édességeket elkészíteni. Az izgalmasabbnál izgalmasabb receptekkel teli újságok átböngészése közben mindig átugrom azokat, melyek furának tűnnek vagy olyan nevük van, hogy elsőre azt sem tudom eszik-e vagy isszák. Így általában csak akkor merem én is kipróbálni az igazán különleges édességeket, ha valaki más már elkészítette és lehetőségem volt megkóstolni.:)
Így ismertem meg az általam csak almás-gesztenyés gömböcökként emlegetett édességet, mely valójában "cobbler" névre hallgat. Állítólag a "muffinláz" hamarosan véget ér, s eztán a cobbler lesz a divatos, könnyen és gyorsan elkészíthető édesség. Mi tagadás, félkész állapotban nem tűnt túlzottan bizalomgerjesztőnek, azonban később kellemes csalódást okozott. Az édesség elkészítése egyébként valóban egyszerű és gyors, s minden évszakban az épp kapható idénygyümölcsökből készíthető. 
Első lépésben két-három almát meghámozunk, felkockázunk, s kevés vajon, néhány evőkanál vaníliás cukorral puhára párolunk. Az almát egy kivajazott tűzálló tál aljára helyezzük, majd egyenletesen elosztunk rajta 25 dkg gesztenyemasszát, melyet előzetesen 1 dl tejszínnel simára kevertünk. Ezután tésztát készítünk 25 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, néhány csipet só, 10 dkg margarin, egy tojás és 1,5 dl tejszín hozzáadásával. A tésztából diónyi gömböket formázunk, s egymástól egyenlő távolságra elhelyezzük őket a tepsiben. Közepesen meleg sütőben bő fél óra alatt készre sütjük az édességet. A gombócok ezalatt megnőnek, s egységes felületet képeznek az almás gesztenyén. 
Önmagában is nagyon finom, de jól illik hozzá egy kis vaníliaöntet vagy akár kevés pikás lekvár. 
Ha tehát a következő évtized a cobbleré lesz, állunk elébe!:)

A Pincefalvak.hu borajánlata Sajgó Pince Furmint, 2009

Ennek az igazán édes desszertnek egy olyan borra van szüksége, aminek a cukortartalma megbirkózik a süteményével, de nem lesz tőle gejl az összhatás. Ezt pedig a Furmint a ropogós savai révén meg is oldja. A szalmasárga, késői szüretelésű bor illata, zamatanyagai zöldalmára, mézre emlékeztetnek, jól illenek a gömböcök ízéhez. Maradékcukor-tartalma nem teszi nehézkessé. Savai könnyeden elegánsak, de azért érződik rajta a testesség. Fajtajelleges bor, hosszú, frissítő lecsengéssel.

Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu

Nincsenek megjegyzések: