Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. július 9., péntek

Kuglóf






"De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhába járni kelni,
S öt forintér kuglert venni. ..."




A kuglóffal kapcsolatos álmaimat én nem tudom versbe önteni, de ha tehetném, minden hajnalban felkelnék sütni egy kuglert, ha lenne aki megeszi. Sajnos seki nem tolong a kuglófomért. Kár, hogy József Attilának már nem süthetek... Kuglófot sütni nagyon egyszerű. Viszonylag gyorsan elkészül, ha csak a munkaidőt számítjuk, hiszen míg a tészta megkel, az legalább egy szűk óra. Hozzávalók tekintetében sem kell precíznek lennünk, én sosem veszem elő a mérleget. Langyos, cukros tejben megfuttatunk egy fél élesztőt. Egy nagy tálba kb. 40-50 dkg lisztet teszünk, szórunk rá némi cukrot (kb. 5 dkg), majd két tojássárgájával s 10 dkg margarinnal valamint az élesztővel egy fakanál segítségével simára dolgozzuk. Langyos tejet még mindenképp önteni kell hozzá, mégpedig annyit, hogy könnyen önthető tésztát kapjunk (mintha piskóta lenne). A tésztát kivajazott kuglófformába öntjük, s langyos helyen addig kelesztjük, míg tele nem lesz a forma. Ezután kb. 170 fokos sütőben kisütjük. A tésztába ízlés szerint tehetünk csokoládét, mazsolát, kakaóport vagy diót, így mindig változatos egyedi kuglert készíthetünk.
Noha egy National geographic cikk szerint a kuglernek nem is a kuglófot hanem a mignont nevezték abban az időben. Nevét egy cukrász családról kapta. Kugler Henrik alapította a Vörösmarty téren álló híres cukrászdát, mely ma egy másik mester Gerbeaud Emil nevét viseli. Mindenesetre a kuglófot én kuglernek nevezem, s mindig József Attila verse jut róla eszembe.

Nincsenek megjegyzések: