A fahéjas csigák a kakaóscsigafélék családjába tartoznak Közeli rokonai még a diós csiga valamint a csokis csiga.
A fahéjas csigák osztódással szaporodnak, fejlődésükhöz állandó melegre van szükség. Előanyaguk a kelt tészta, mely általában 50 dkg lisztből, 2 tojássárgából, 5 dkg cukorból, 10 dkg vajból, csipet sóból, 2 dkg élesztőből, valamint tejből áll. A tészta növekedése során fontos a kellemesen langyos környezet. A csigák egyedfejlődésének fontos periódusa a megnyúlási szakasz. Ilyenkor a langyos helyen megkelt tészta kb. 1 cm vastagra nyúlik. A csigák ízesítése a megnyúlási szakasz után következik. A folyamatot egyes esetekben olvasztott vajjal történő bevonás előzheti meg, ez igazoltan elősegíti az ízesítőanyag megtapadását. Az ízesülés során a kinyújtott előanyag -más éven tészta- felületén az ízesítőanyag egyenletesen oszlik el. Ezt követi a tekeredési fázis, melyet az osztódás követ. Osztódás után a csigák kb. 170 C-os sütőben válnak kifejlett egyedekké. Egyes esetekben a csigák deformálódhatnak, ez a csiguszkális torzulás. A torzult egyedek általában hamar fogyasztásra kerülnek. Élettartamuk 3-4 nap. Ilyenkor farsang illetve Valentin-nap tájékán a fahéjas csigák gyakran párba rendeződnek. A folyamat oka jelenleg még ismeretlen (javasolt kutatási téma).
|
A tészta megkelt |
|
A megnyúlási szakasz
|
|
Ízesítés fahéjjal, cukorral és dióval |
|
A tekeredés |
|
Osztódás |
|
Sütésre készen |
|
A kifejlett egyedek |
|
Csiguszkuláris torzulás |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése