Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. február 4., szombat

A fahéjas csigák egyedfejlődése

A fahéjas csigák a kakaóscsigafélék családjába tartoznak Közeli rokonai még a diós csiga valamint a csokis csiga.
A fahéjas csigák osztódással szaporodnak, fejlődésükhöz állandó melegre van szükség. Előanyaguk a kelt tészta, mely általában 50 dkg lisztből, 2 tojássárgából, 5 dkg cukorból, 10 dkg vajból, csipet sóból, 2 dkg élesztőből, valamint tejből áll. A tészta növekedése során fontos a kellemesen langyos környezet. A csigák egyedfejlődésének fontos periódusa a megnyúlási szakasz. Ilyenkor a langyos helyen megkelt  tészta kb. 1 cm vastagra nyúlik. A csigák ízesítése a megnyúlási szakasz után következik. A folyamatot egyes esetekben olvasztott vajjal történő bevonás előzheti meg, ez igazoltan elősegíti az ízesítőanyag megtapadását. Az ízesülés során a kinyújtott előanyag -más éven tészta- felületén az ízesítőanyag egyenletesen oszlik el. Ezt követi a tekeredési fázis, melyet az osztódás követ. Osztódás után a csigák kb. 170 C-os sütőben válnak kifejlett egyedekké. Egyes esetekben a csigák deformálódhatnak, ez a csiguszkális torzulás. A torzult egyedek általában hamar fogyasztásra kerülnek. Élettartamuk 3-4 nap. Ilyenkor farsang illetve Valentin-nap tájékán a fahéjas csigák gyakran párba rendeződnek. A folyamat oka jelenleg még ismeretlen (javasolt kutatási téma). 

A tészta megkelt
A megnyúlási szakasz
Ízesítés fahéjjal, cukorral és dióval
A tekeredés
Osztódás
Sütésre készen
A kifejlett egyedek
Csiguszkuláris torzulás

Nincsenek megjegyzések: