Szilva, rum, mák. Szerintem tökéletes ízkombináció. Kiváltképp, ha a kifliket reggelire fogyasztjuk, s kedvenc bögrénkben rumos kávé illatozik a tányér mellett.
A tésztához 1/2 kg lisztre, 3 tojássárgára, 3 evőkanál cukorra, 15 dkg margarinra, csipet sóra, 2,5 dkg élesztőre, s kevés tejre van szükség. Az élesztőt kevés langyos-cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval egy nagy tálban összedolgozzuk. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy könnyű, lágy kalácstésztát kapjunk. Amíg a tészta duplájára kel, előkészítjük a tölteléket. Néhány szilvát megmosunk, s vékony szeletekre vágunk. 20 dkg mákot megdarálunk 10 dkg cukorral, majd kevés rumot adunk hozzá. Annyi folyadékot öntsünk a mákhoz, hogy könnyen kenhető legyen, de ne tocsogjon.
A megkelt tésztát, két egyenlő részre osztjuk, s 1 cm vastagra nyújtjuk, úgy hogy hozzávetőlegesen kör alakot formázzon. A kört 16 egyenlő cikkere osztjuk. (Ha nagyobb kifliket szeretnénk csak 8 részre vágjuk.) A cikkek szélesebb végét megkenjük mákkal, majd ráhelyezünk egy-két szelet szilvát. Ezután felgöngyöljük, s sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A kifliket megkenjük a maradék felvert tojásfehérjével, s közép-meleg sütőben pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése