A meggy a hétköznapok gyümölcse, a cseresznye azonban különlegesebb csemege. Már maga a virágzó cseresznyefa is rendkívül impozáns látványt nyújt, s a fülünkre is szívesebben akasztottunk gyerekként egy pár cseresznyét mint savanyú meggyet.:)
A cseresznyés lepény igazi ünnepi fogás. S ha már ünnepi, legyen annyiban is különleges, hogy kétféle tésztából készül. Alulra kerülhet egy puha linzertészta, a tetejére pedig egy könnyű piskóta.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, s hagyjuk, hogy míg a tészta elkészül lecsepegjen róla a víz. Az alsó részhez 21 dkg lisztet, 15 dkg margarint, 7 dkg cukrot, 1 egész tojást, s egy fél zacskó sütőport összedolgozunk, s tepsi nagyságúra nyújtjuk. Ezután a kivajazott formába helyezzük, s rászórjuk a ropogós cseresznyét. Minél sűrűbben vannak a szemek, annál finomabb, azonban ha nincs annyi, hogy befedjük az egészet az sem baj: oszlassuk el egyenletesen.
A felső réteghez 3 tojásra, 15 dkg porcukorra, 9 dkg lisztre, s a másik fél adag sütőporra van szükség. A tojásokat kettéválasztjuk, s a fehérjét kemény habbá verjük. Ezután fokozatosan, óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a tojássárgáját. A tésztát a cseresznyére öntjük, majd elsimítjuk.
A sütőt előmelegítjük (kb. 170 C), majd készre sütjük az ünnepi lepényt.
Hogy igazán különleges legyen, kínálhatunk hozzá tejszínhabot, vagy egy adag vaníliafagylaltot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése