Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. június 27., vasárnap

Muszaka


A padlizsánról elsőként Marquez nagy sikerű regényének főhőse, Fermina Daza jut eszembe, aki nem szerette a padlizsánt, mivel "olyan színe van mint a halálnak". A regény végére hősnőnk megszerette a lila zöldséget, sőt ez lett kedvence. A padlizsán persze nem kolumbiai specialitás, a burgonyafélék családjába tartozik, s nálunk is megterem. Talán a legismertebb padlizsános étel a görög muszaka, mely tulajdonképpen rakott padlizsán. A muszaka recepteket tanulmányozva számos változatot találhatunk. Van olyan recept, mely a krumplit is a hozzávalók közé sorolja, azonban a legtöbb recept csak padlizsánnal és hússal dolgozik. A receptek többsége birkahúst javasol, azonban mivel ezt szerintem nem olyan könnyű beszerezni, főleg darált formában, ezért és disznóhússal készítem.
Egy adaghoz 2-3 padlizsán, s 70-80 dkg darált hús szükséges. A padlizsánokat meghámozzuk, kb. egy cm-es karikákra vágjuk, megsózzuk, s bő fél órát állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A húst kevés olajon megpirítjuk, sót, borsot, néhány paradicsomot, esetleg bazsalikomot vagy oregánót teszünk hozzá. A padlizsánszeleteket és a húst egy tálban rétegezzük. A tetejére jutúrót és tejfölt öntünk, s forró sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
A recept nagyon leegyszerűsített, így lehet, hogy ha egy görög megkóstolná, nem ismerne rá a muszakára. Azonban aki a Szerelem a kolera idején-t olvasva megkívánta a padlizsánt, annak minden bizonnyal jól fog esni...

Nincsenek megjegyzések: