A padlizsánról elsőként Marquez nagy sikerű regényének főhőse, Fermina Daza jut eszembe, aki nem szerette a padlizsánt, mivel "olyan színe van mint a halálnak". A regény végére hősnőnk megszerette a lila zöldséget, sőt ez lett kedvence. A padlizsán persze nem kolumbiai specialitás, a burgonyafélék családjába tartozik, s nálunk is megterem. Talán a legismertebb padlizsános étel a görög muszaka, mely tulajdonképpen rakott padlizsán. A muszaka recepteket tanulmányozva számos változatot találhatunk. Van olyan recept, mely a krumplit is a hozzávalók közé sorolja, azonban a legtöbb recept csak padlizsánnal és hússal dolgozik. A receptek többsége birkahúst javasol, azonban mivel ezt szerintem nem olyan könnyű beszerezni, főleg darált formában, ezért és disznóhússal készítem.
Egy adaghoz 2-3 padlizsán, s 70-80 dkg darált hús szükséges. A padlizsánokat meghámozzuk, kb. egy cm-es karikákra vágjuk, megsózzuk, s bő fél órát állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A húst kevés olajon megpirítjuk, sót, borsot, néhány paradicsomot, esetleg bazsalikomot vagy oregánót teszünk hozzá. A padlizsánszeleteket és a húst egy tálban rétegezzük. A tetejére jutúrót és tejfölt öntünk, s forró sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
A recept nagyon leegyszerűsített, így lehet, hogy ha egy görög megkóstolná, nem ismerne rá a muszakára. Azonban aki a Szerelem a kolera idején-t olvasva megkívánta a padlizsánt, annak minden bizonnyal jól fog esni...
Egy adaghoz 2-3 padlizsán, s 70-80 dkg darált hús szükséges. A padlizsánokat meghámozzuk, kb. egy cm-es karikákra vágjuk, megsózzuk, s bő fél órát állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A húst kevés olajon megpirítjuk, sót, borsot, néhány paradicsomot, esetleg bazsalikomot vagy oregánót teszünk hozzá. A padlizsánszeleteket és a húst egy tálban rétegezzük. A tetejére jutúrót és tejfölt öntünk, s forró sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
A recept nagyon leegyszerűsített, így lehet, hogy ha egy görög megkóstolná, nem ismerne rá a muszakára. Azonban aki a Szerelem a kolera idején-t olvasva megkívánta a padlizsánt, annak minden bizonnyal jól fog esni...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése