A töltött káposzta az egyik, ha nem a legjobb étel a világon. Egyszerűen elkészíthető, laktató, nem kellenek hozzá különleges alapanyagok ezen kívül a hűtőben akár egy hétig is eltartható. Így, amikor hétköznap nincs idő főzni a vasárnap este elkészített káposzta következő hét péntekig kitart. Az egyetlen probléma az lehet, hogy megunjuk, bár a hozzám hasonló töltött káposzta imádók egy hétig gond nélkül elvannak vele, s mikor elfogy már azon gondolkodnak mikor készítik el a következő adagot.
A káposztát én mindig a sütőben, cserépedényben készítem, mivel így kevésbé lesz ételszag a lakásban illetve biztosan nem sül le. A cseréptál (római tál) egyébként véleményem szerint nem hiányozhat a konyhai felszerelésből. Rengeteg mindent készíthetünk benne a sütőben, s nagy előnye, hogy nem kell folyton kavargatni az ételt. Így míg elkészül a töltött káposzta kivasalhatunk 10 inget, elmosogathatunk, megnézhetjük a Dallast......Célszerű azonban pár órával előbb beáztatni, hogy a mázatlan részeket is befedje a víz, mivel a forró sütőben könnyen megreped.
Első lépésként a savanyú káposztát kimossuk vagy csak átöblítjük, attól függően milyen savanyú. Gombócokat készítünk darált hús, rizs, tojás és fűszerek felhasználásával. Fél kg húshoz kb 2-3 marék rizs valamint 1 tojás szükséges. A fűszerezésen mindig változtathatunk, így sosem lesz ugyanolyan a "remekmű". A só és a bors mellett oregánót, majorannát, bazsalikomot, tárkonyt vagy borsikafüvet szoktam beletenni. Ha van harasztunk (azaz savanyított káposztalevél) abba csomagoljuk a gombócokat, de ha nincs, akkor sem fognak szétesni. A tálba betesszük a káposztát, beleültetjük a gombócokat s teszünk mellé némi füstölt húst vagy kolbászkarikákat. Ha egyik sincs otthon akkor titokban belemorzsolunk egy-két füstölthúsízú csodakockát. Egy nagy fej hagymát felkarikázunk, s azt is a gombócok közé tesszük. A tálat ezután teletöltjük vízzel, betesszük a sütőbe, feltekerjük maximumra és megyünk Dallast nézni. Kb. 2-3 óra múlva fog elkészülni, közben néha rá kell nézni és pótolni az elpárolgott vizet. Mikor elkészült kivesszük a gombócokat, paprikás rántást készítünk és ezt elegyítjük a káposztával. A gombócokat eztán visszatesszük, s még egy negyed órát rotyogtatjuk. Amennyiben ez a lépés kimarad- mert valaki olyan dinka mint én és elfelejti- nincs nagy gond, a káposzta ehető csak másnap csodálkozva szemlélhetjük: nahát!...ez miért ilyen színtelen?
Borajánlat:
A káposztát én mindig a sütőben, cserépedényben készítem, mivel így kevésbé lesz ételszag a lakásban illetve biztosan nem sül le. A cseréptál (római tál) egyébként véleményem szerint nem hiányozhat a konyhai felszerelésből. Rengeteg mindent készíthetünk benne a sütőben, s nagy előnye, hogy nem kell folyton kavargatni az ételt. Így míg elkészül a töltött káposzta kivasalhatunk 10 inget, elmosogathatunk, megnézhetjük a Dallast......Célszerű azonban pár órával előbb beáztatni, hogy a mázatlan részeket is befedje a víz, mivel a forró sütőben könnyen megreped.
Első lépésként a savanyú káposztát kimossuk vagy csak átöblítjük, attól függően milyen savanyú. Gombócokat készítünk darált hús, rizs, tojás és fűszerek felhasználásával. Fél kg húshoz kb 2-3 marék rizs valamint 1 tojás szükséges. A fűszerezésen mindig változtathatunk, így sosem lesz ugyanolyan a "remekmű". A só és a bors mellett oregánót, majorannát, bazsalikomot, tárkonyt vagy borsikafüvet szoktam beletenni. Ha van harasztunk (azaz savanyított káposztalevél) abba csomagoljuk a gombócokat, de ha nincs, akkor sem fognak szétesni. A tálba betesszük a káposztát, beleültetjük a gombócokat s teszünk mellé némi füstölt húst vagy kolbászkarikákat. Ha egyik sincs otthon akkor titokban belemorzsolunk egy-két füstölthúsízú csodakockát. Egy nagy fej hagymát felkarikázunk, s azt is a gombócok közé tesszük. A tálat ezután teletöltjük vízzel, betesszük a sütőbe, feltekerjük maximumra és megyünk Dallast nézni. Kb. 2-3 óra múlva fog elkészülni, közben néha rá kell nézni és pótolni az elpárolgott vizet. Mikor elkészült kivesszük a gombócokat, paprikás rántást készítünk és ezt elegyítjük a káposztával. A gombócokat eztán visszatesszük, s még egy negyed órát rotyogtatjuk. Amennyiben ez a lépés kimarad- mert valaki olyan dinka mint én és elfelejti- nincs nagy gond, a káposzta ehető csak másnap csodálkozva szemlélhetjük: nahát!...ez miért ilyen színtelen?
Borajánlat:
A Pincefalvak.hu borajánlata Bezerics-Németh Borház Badacsonyi kéknyelű 2006.
Szép szalmasárga színe, fehérvirágokat és a gyümölcsök közül almát idéző illata rendkívül elegáns bort sejtet. Az első korty után érezhetően tüzes, testes bor, de nem túláradó, amit elsősorban élénk, mégis finom savainak köszönhet. A nehézkes töltött káposzta után fogyasztva e bort gyomrunk szinte felüdül.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése