Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. május 28., péntek

A TÖLTÖTT KÁPOSZTA

A töltött káposzta az egyik, ha nem a legjobb étel a világon. Egyszerűen elkészíthető, laktató, nem kellenek hozzá különleges alapanyagok ezen kívül a hűtőben akár egy hétig is eltartható. Így, amikor hétköznap nincs idő főzni a vasárnap este elkészített káposzta következő hét péntekig kitart. Az egyetlen probléma az lehet, hogy megunjuk, bár a hozzám hasonló töltött káposzta imádók egy hétig gond nélkül elvannak vele, s mikor elfogy már azon gondolkodnak mikor készítik el a következő adagot.
A káposztát én mindig a sütőben, cserépedényben készítem, mivel így kevésbé lesz ételszag a lakásban illetve biztosan nem sül le. A cseréptál (római tál) egyébként véleményem szerint nem hiányozhat a konyhai felszerelésből. Rengeteg mindent készíthetünk benne a sütőben, s nagy előnye, hogy nem kell folyton kavargatni az ételt. Így míg elkészül a töltött káposzta kivasalhatunk 10 inget, elmosogathatunk, megnézhetjük a Dallast......Célszerű azonban pár órával előbb beáztatni, hogy a mázatlan részeket is befedje a víz, mivel a forró sütőben könnyen megreped.
Első lépésként a savanyú káposztát kimossuk vagy csak átöblítjük, attól függően milyen savanyú. Gombócokat készítünk darált hús, rizs, tojás és fűszerek felhasználásával. Fél kg húshoz kb 2-3 marék rizs valamint 1 tojás szükséges. A fűszerezésen mindig változtathatunk, így sosem lesz ugyanolyan a "remekmű". A só és a bors mellett oregánót, majorannát, bazsalikomot, tárkonyt vagy borsikafüvet szoktam beletenni. Ha van harasztunk (azaz savanyított káposztalevél) abba csomagoljuk a gombócokat, de ha nincs, akkor sem fognak szétesni. A tálba betesszük a káposztát, beleültetjük a gombócokat s teszünk mellé némi füstölt húst vagy kolbászkarikákat. Ha egyik sincs otthon akkor titokban belemorzsolunk egy-két füstölthúsízú csodakockát. Egy nagy fej hagymát felkarikázunk, s azt is a gombócok közé tesszük. A tálat ezután teletöltjük vízzel, betesszük a sütőbe, feltekerjük maximumra és megyünk Dallast nézni. Kb. 2-3 óra múlva fog elkészülni, közben néha rá kell nézni és pótolni az elpárolgott vizet. Mikor elkészült kivesszük a gombócokat, paprikás rántást készítünk és ezt elegyítjük a káposztával. A gombócokat eztán visszatesszük, s még egy negyed órát rotyogtatjuk. Amennyiben ez a lépés kimarad- mert valaki olyan dinka mint én és elfelejti- nincs nagy gond, a káposzta ehető csak másnap csodálkozva szemlélhetjük: nahát!...ez miért ilyen színtelen?

Borajánlat
A Pincefalvak.hu borajánlata Bezerics-Németh Borház Badacsonyi kéknyelű 2006.
Szép szalmasárga színe, fehérvirágokat és a gyümölcsök közül almát idéző illata rendkívül elegáns bort sejtet. Az első korty után érezhetően tüzes, testes bor, de nem túláradó, amit elsősorban élénk, mégis finom savainak köszönhet. A nehézkes töltött káposzta után fogyasztva e bort gyomrunk szinte felüdül.
Borokról és borvidékeinkről bővebben: www.pincefalvak.hu
 


Nincsenek megjegyzések: