Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2010. május 27., csütörtök

Aranygaluska

Az aranygaluska egy olyan étel, melynek nevéből alkothatunk idióta szóvicceket. Mindazonáltal elnevezése szerintem hangzatosabb mint amit valójában takar. Ha nem tudnám, mi az aranygaluska, biztosan valami gasztronómiai csodára gondolnék, pedig valójában nem más mint tészta öntettel. Persze mindezek ellenére én szívesen készítek aranygaluskát, hiszen egyszerű, viszonylag gyors és egy csülkös-kolbászos bableves után, mikor már nehezen csúszna le egy adag töltött káposzta, második fogásként megállja helyét. A tészta készítése, még azért is egyszerű, mert nem szükséges grammra pontosan kimérni az összetevőket, elég ha szemmértékünkre hagyatkozunk.

Én kb. fél kg lisztből szoktam készíteni egy négyfős adagot. Ehhez 2,5 g élesztőt (a téglatest fele) felfuttatok. A lisztbe beteszek 2 tojássárgát, kb 5 dkg cukrot, néhány evőkanál vaníliás cukrot valamint 10 dkg margarint. A felfutott élesztőt a lisztre öntöm, s a cukrot is belekaparom a bögre aljáról. Langyos tejet öntök még hozzá igény szerint. A tésztát, minden erőmet összeszedve simára dolgozom. Mire elkészül, a karom teljesen elfárad, de ilyenkor tudom értékelni, hogy erős a karom. Állagát tekintve legyen lágy, de lehessen később pogácsákat formázni belőle. A tésztát legalább duplájára kelesztjük. Mivel nálunk mindig hideg van, a kelesztés a belangyosított sütőben zajlik, azaz bekapcsolom néhány percre. A kelt tésztából pogácsákat szaggatok, s azokat darált dióba forgatom. Egy kivajazott tepsibe vagy bármilyen más formába helyezem, s a langyos sütőben elkezdődhet a sütés. A sütő szabályozása mindig fogas kérdés, különösen akkor, ha nem lehet jól szabályozni...Ami általánosan elmondható: ne a legnagyobb fokozaton süssük, de legyen benn melegebb, mint a közepes fokozaton. Az elkészült tésztához az egyszerűség kedvéért vaníliás pudingot szoktam főzni, mely szerintem semmivel nem rosszabb, mint az egyéb, főzött krémek, s elkészítése nem igényel szaktudást.
A már kihűlt, másnapos galuska egyébként olyan mint a kalács, így a kenyérpirítóban átmelegítve, lekvárral is megehetjük. A puding addigra úgyis elfogy...:)

Borajánlat:
A Pincefalvak.hu borajánlata Tolcsvai Sajgó Pince 5 puttonyos Aszú 2001.
Mély, borostyánszínű, érlelt aromákban, zamatokban gazdag bor. Aszalt kajszi, füge, mazsola ível végig az egész boron. Teltsége, a harmonikus savszerkezete és magas maradék cukortartalma kiválóan alkalmassá teszi, hogy e közkedvelt étel ragyogó kísérője legyen. 
Borokról és borvidékeinkről bővebben:  www.pincefalvak.hu 

Nincsenek megjegyzések: