Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2012. június 10., vasárnap

Vargánya bélszínnel

2012.06.07. 7:15, békásmegyeri piac:
 "Szuper, mindent megvettem amit akartam, húzok a munkahelyre. Pont beérek 8.-ra:)" Áááá, ott gombát árul egy néni. Erdei gomba. Vajon milyen lehet. Pont úgy néz ki, mintha ott született volna az erdőben, egy páfrány tövében. Mármint a néni, nem a gomba. Mint egy igazi erdei manó."
- Jó reggelt! Milyen gomba ez?
- Vargánya.
"Igeeeen! Biztos rohadt drága..." -Mennyibe kerül?
-  4000 Ft egy kg
 "Arohadtéletbe. Na jó ha mondjuk ezrest rászánok az negyed kiló. Abból már lehet valamit alkotni. Egyszer ettünk még úgyis csak vargányát, az is fagyasztott gombakeverékben volt..."
- Negyed kg-ot kérek. Önök szedték a gombát?
 -Igen.
 -És itt a közelben?
-Nem.
 "Hát nem túl bőbeszédű az öreglány. És az is elég relatív, kinek mi van messze. Na lényeg, hogy lesz vargánya. Aranyos kicsiket szed:)"
Manó néni 2 érkezik, vizslatva Manó néni 1 portékáját, majd a nagyobbakat elkezdi becsmérelni:
- Mi az ilyen nagyok mán otthagyjuk ám, le se szedjük. 
Manó néni 1 vállrándítással ignorálta a másik gombagyűjtőt, így Manó néni 2 hozzám fordul.
-Mi lesz belőle? Főzelék?
"Főzelék? Mivan????Hát nem tök ez, hogy főzeléket főzzek..."- Ööö, még nem találtam ki.
 -Meg kell ám csinálni hamar, mert megeszik a kukacok.
 "Kukacok???Miről beszél ez? Az én ezerforintos vargányámat nem eheti meg semmi kukac!!!!"- Hát igen..."Most mit lehet erre mondani?"

Manó néni 1 ideadta a gombát, kifizettem, elbúcsúztam. A munkahelyen gondosan betettem a gombát a hűtőbe. Mikor jöttem haza, benéztem a zacskóba és szomorúan állapítottam meg, hogy a gomba kalapja kukacos, mármint pár nyű van rajta...Az illata semmi extra...Lehet, hogy átvertek???Neeeem! Pedig én jártam vadon termő nagygombák órára, és ott a kisöreg (szintén erdei manó kinézetű) tanárbácsi szépen meg is mutogatta a 60 éves diavetítőjén, hogy melyik gomba micsoda, de hát ki emlékszik már arra...El kellett volna kérnem a gyűjtési engedélyét, a gombavizsgálós papírját, meg "mittugyaménmivanmégneki", na azt mindet....
Otthon csüggedten lemostam a nyüveket a gombáról és kiraktam egy tálba. 
- Óóóóó, vargánya! De jó!
- Ez szerinted tényleg vargánya?
- Persze.
- Az jó.:) "Határozottan megkönnyebbültem"

Mint később az interneten megtudtam, a vargánya tényleg könnyen romló gomba. És józan parasztésszel belegondolva, nincsen abban semmi különös, hogy az erdőben a rovarok, legyek esetleg a gombára petéznek. Én is ezt tenném a helyükben. Tehát alaposan meg kell tisztítani és nyugodt szívvel fogyaszthatjuk.
Magyar Elek szakácskönyvéből az is kiderült, hogy vargányafőzelék is létezik, a néni nem beszélt félre.
A gombát tejszínes mártással készítettük el (megunhatatlan kedvenc), bélszínt sütöttünk hozzá, a köret nokedli volt.
Az viszont komolyan szöget ütött a fejemben, hogy én mint egyszerű vásárló, a piacon mit kérhetek el az árustól. Jogom van-e pl. elkérni a kistermelői engedélyét, vagy az őstermelői igazolványát, vagy ami az adott terméknél releváns. Esetleg a piacon van piacfelügyelő, aki ezt megnézi, mielőtt beengedi az árust? Ennek egyszer utánajárok....

A marhahúst felszeleteljük. Egy tepsibe összevágunk 1-2 vöröshagymát, ráhelyezzük a szeleteket. Sózzuk borsozzuk, mellé babérlevél és borókabogyó kerül. Kevés vizet öntünk alá, s kb. 200 C-os sütőben készre sütjük.  A vargányát jól megmossuk, felszeleteljük, majd kevés olívaolajon megpároljuk. A hús alatt keletkezett szaftot hozzáadjuk a gombához, majd tejszínt adunk hozzá. A mártást ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve kevés liszttel besűrítjük. Sok fűszer nem kell hozzá, hiszen a vargánya önmagában nagyon finom, aromás gomba. Készíthetünk hozzá nokedlit, tarhonyát, zsemlegombócot.

És persze éljenek az erdei manók!:)






Nincsenek megjegyzések: