Hogy milyen a jó sólet? Megmondom őszintén:nem tudom. A mai nap ettem életemben először sóletet. Azért készítettem, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen. Ízlett! Lehet azonban ha egy zsidó háziasszony látná, mit tálaltam fel sólet címén könnyesre nevetné vagy elsírná magát:)
A sólet a zsidók hagyományos ünnepi étele. Mivel szombaton nem főznek, ezért régen már péntek este bekészítették a hozzávalókat egy nagy tálba, betolták a kemencébe, ahol az étel lassú tűzön, hosszú idő alatt készült el. Így szombaton már csak tálalni kellett. A jó sólet lassan fő, így az ízek összeérnek, sőt a hogy Henrik Heine is megírta, igazi ambróziává válik.
"Sólet, ékes égi szikra,
Elysium lánya, te
Zengené a Schiller óda,
ízlelt volna sóletet csak.
Istenek mannája, sólet,
melynek főzésére Mózest
hajdan maga a Jóisten
oktatta Sinai hegyén
Sólet, a valódi kóser
isteni ambrózia,
Paradicsom kéj-kalácsa"
(Henrich Heine: Sabbath hercegnő)
Kíváncsi lennék, manapság, kemence híján hogyan és mikor készítik a sóletet. Az enyém mindössze két és fél óra alatt megfőtt, s természetesen a kóser szabályokat sem tartottam be, az eredmény azonban így is remek lett.
A sólethez általában marha vagy libahúst használnak. Az a jó, ha nem csak friss húst hanem füstöltet is teszünk bele, így különösen kellemes íze lesz. Én most füstölt kolbásszal ízesítettem.
Elsőként két nagy fej hagymát apróra vágtam, s kevés zsíron megpirítottam. Ezután kb. 1/2 kg marhahúst kockára vágtam - picit nagyobbra mintha pörköltet készítenék. A húst a hagymával együtt még néhány percig pirítottam, majd egy nagy cserépedénybe öntöttem. Kb. 20 cm füstölt kolbászt karikára vágtam, s a 1/2 kg babbal együtt-melyet előzetesen beáztattam-szintén a tálba helyeztem. A húst és a babot összekevertem, majd egy kevés maradék húslevest valamint annyi vizet öntöttem rá hogy a babot ellepje. A cserépedényre ráhelyeztem a tetejét, majd közepes lángon puhára főztem. A vizet egyáltalán nem kellett pótolnom a főzés során, sőt, sót sem tettem bele, a húslevestől és kolbásztól elég sós lett. Az utolsó 15 percben néhány tojást tettem a tálba, mely a sóletbe mélyedve főtt keményre.
Annak ellenére, hogy semmi fűszert nem használtam, rendkívül finom lett. Bár egy igazi sólet mellett biztosan elbújhat.
Lehet, hogy sólet helyett babos egytálnak kellene neveznem:)
A sólethez általában marha vagy libahúst használnak. Az a jó, ha nem csak friss húst hanem füstöltet is teszünk bele, így különösen kellemes íze lesz. Én most füstölt kolbásszal ízesítettem.
Elsőként két nagy fej hagymát apróra vágtam, s kevés zsíron megpirítottam. Ezután kb. 1/2 kg marhahúst kockára vágtam - picit nagyobbra mintha pörköltet készítenék. A húst a hagymával együtt még néhány percig pirítottam, majd egy nagy cserépedénybe öntöttem. Kb. 20 cm füstölt kolbászt karikára vágtam, s a 1/2 kg babbal együtt-melyet előzetesen beáztattam-szintén a tálba helyeztem. A húst és a babot összekevertem, majd egy kevés maradék húslevest valamint annyi vizet öntöttem rá hogy a babot ellepje. A cserépedényre ráhelyeztem a tetejét, majd közepes lángon puhára főztem. A vizet egyáltalán nem kellett pótolnom a főzés során, sőt, sót sem tettem bele, a húslevestől és kolbásztól elég sós lett. Az utolsó 15 percben néhány tojást tettem a tálba, mely a sóletbe mélyedve főtt keményre.
Annak ellenére, hogy semmi fűszert nem használtam, rendkívül finom lett. Bár egy igazi sólet mellett biztosan elbújhat.
Lehet, hogy sólet helyett babos egytálnak kellene neveznem:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése