"Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.
Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét."
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét."
(Petőfi Sándor)
Itt az ősz, megjelentek a piacon az első sütőtökök. A sok tök közül, szerintem a képen is látható Orange fajtát érdemes választani, melyet általában nemes egyszerűséggel sonkatöknek neveznek. Ennek, a többi fajtával ellentétben vékony a héja és viszonylag gyorsan- kb.egy óra alatt- megsül. A kerekded tököket inkább hagyjuk meg töklámpásnak:)
A sütőtökkrémleves igazi őszi csemege. Míg a tök sül, kellemes illata betölti a lakást, a sütő pedig jól bemelegíti a konyhát a hűvös estéken.
A krémleves elkészítése gyerekjáték: A tököt megsütjük, majd belsejét egy nagyobb edénybe kanalazzuk. Ezután ízlés szerinti arányban tejszínnel valamint húslevessel (lefagyasztott sonkafőzőlével) összeturmixoljuk. A tök nagyon puha, így akár egy villával vagy egy kis kézi habverővel is krémesre keverhetjük.
Néhány szelet sonkát megpirítunk egy serpenyőben, s a krémlevest a sonkacsíkokkal koronázzuk meg. Tetejét borssal hintjük.
Az édeskés ízű levest remekül kiegészítik a ropogós, sós sonkaszeletek.
A töklámpásokban pedig gyújtsunk gyertyát, s a meleg szobából figyeljük a széles vigyorokat:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése