Címkék

alma (6) almáspite (1) aprósütemény (1) aranygaluska (1) árpa (1) aszalt gyümölcs (1) bab (2) banán (1) barátság kenyér (1) bejgli (2) bodzaszörp (1) borajánló (30) bukta (1) burgonya (3) cipó (1) citromfű (1) cobbler (1) cukkini (1) cukormáz (1) cseresznye (2) cseresznyés lepény (2) csicsóka (1) csiga (1) csíra (1) csirke (1) csirkemáj (2) csoki (1) csokoládé (3) darált hús (1) dió (8) fahéj (2) fánk (1) fanta (1) felfújt (1) főzelék (1) füstölés (1) fűszerek (1) galuska (1) gersli (1) gesztenye (4) gesztenyeliszt (1) gofry (1) gomba (3) gombóc (3) göngyöt hús (1) grenadírmars (1) gyümölcs (1) gyümölcslepény (1) gyümölcsös édesség (1) hagyma (2) hájas (1) hajdina (1) hideg desszert (1) húsvét (1) joghurt (1) juhtúró (2) kakaós csiga (2) kalács (4) káposzta (2) karácsony (2) keksz (2) kifli (4) knédli (1) kolbász (3) kompót (1) kovászos uborka (1) köles (1) kömény (1) köret (2) körte (1) krémes (1) krémleves (2) krumpli (1) kuglóf (2) kukoricadara (1) kuszkusz (1) lasagne (1) lekvár (1) lencse (1) leveles tészta (3) leves (1) madártej (1) máglyarakás (1) májkrém (1) mák (5) mákosguba (1) mákoskifli (1) marha (3) mascarpone (3) mazsola (2) melegszendvics (1) méz (1) mézeskalács (1) milánói (1) muffin (3) nokedli (3) olivabogyó (2) oregánó (1) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (3) pálinka (1) paradicsom (1) pástétom (1) pite (1) pizza (2) pogácsa (2) pörkölt (1) puliszka (1) püspökkenyér (1) rebarbara (2) répa (1) répatorta (1) rétes (1) ribizli (1) rizs (1) rum (4) sajt (3) saláta (1) sertés (2) sertésmáj (1) sheperd's pie (1) snidling (1) sólet (1) sonka (1) sós aprósütemény (1) spenót (1) stroganoff (1) sütemény (1) sütőtök (1) szalonna (1) szendvics (1) szilva (1) szilvásgombóc (1) szörp (3) sztrapacska (1) tallér (1) tarja (1) tej (2) tejszínhab (1) tepertő (1) tésza (1) tészta (1) tiramisu (1) torta (1) túró (4) túrógombóc (1) túrós lepény (1) uborka (1) vadas (1) vaj (1) vargánya (1) velő (1) vese (1) vetrece (1) zabkása (1) zabpehely (2) zöldhagyma (1) zsemlegombóc (2)

2011. szeptember 14., szerda

Sütőtökkrémleves sonkaszeletekkel

"Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét."
                 (Petőfi Sándor)



Itt az ősz, megjelentek a piacon az első sütőtökök. A sok tök közül, szerintem a képen is látható Orange fajtát érdemes választani, melyet általában nemes egyszerűséggel sonkatöknek neveznek. Ennek, a többi fajtával ellentétben vékony a héja és viszonylag gyorsan- kb.egy óra alatt- megsül. A kerekded tököket inkább hagyjuk meg töklámpásnak:)
A sütőtökkrémleves igazi őszi csemege. Míg a tök sül, kellemes illata betölti a lakást, a sütő  pedig jól bemelegíti a konyhát a hűvös estéken. 
A krémleves elkészítése gyerekjáték: A tököt megsütjük, majd belsejét egy nagyobb edénybe kanalazzuk. Ezután ízlés szerinti arányban tejszínnel valamint húslevessel (lefagyasztott sonkafőzőlével) összeturmixoljuk. A tök nagyon puha, így akár egy villával vagy egy kis kézi habverővel is krémesre keverhetjük. 
Néhány szelet sonkát megpirítunk egy serpenyőben, s a krémlevest a sonkacsíkokkal koronázzuk meg. Tetejét borssal hintjük.
Az édeskés ízű levest remekül kiegészítik a ropogós, sós sonkaszeletek.  
A töklámpásokban pedig gyújtsunk gyertyát, s a meleg szobából figyeljük a széles vigyorokat:)

Nincsenek megjegyzések: