A ribizli szuper kis gyümölcs. Kellemesen pikáns, savanykás íze mellett állítólag rengeteg C vitamint is tartalmaz; kiváló szörpöt készíthetünk belőle. Az egyetlen probléma, hogy a ribizliszemek rendkívül aprók, így a ribizliszedés illetve a fürtök leszemezése valódi büntetés. Ezért csak akkor álljunk neki a munkának, ha találunk valakit, aki a "piszkos munkát" elvégzi helyettünk...:) Ha ez megvan és rendelkezésünkre áll 1 kg leszemezett, megmosott ribizli, nincs más dolgunk, mint összetörni a szemeket (botmixer/krumplinyomó), a péphez hozzáadni 1,5 liter vizet, 2 dkg citromsavat valamint 2 mokkás kanál nátrium benzoátot. Az elegyet egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, s hozzáadunk 1 kg kristálycukrot. A cukor néhány óra múlva teljesen feloldódik, s készen is van a szörp.
Ha pedig senki sem kapható a "ribizli-szemezésre", ne mondjunk le a szörpkészítésről, hiszen ugyanezen technológiával málnát, szedret vagy epret is feldolgozhatunk.
Ha pedig senki sem kapható a "ribizli-szemezésre", ne mondjunk le a szörpkészítésről, hiszen ugyanezen technológiával málnát, szedret vagy epret is feldolgozhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése